Хвостохранилище трови природата в Средна гора

Свързани новини

05.03.2013 11:40 1 | Прочетена (2555)

Дейността на Елаците мед ще бъде разгледана в прокуроратурата заради нелегално разширяване на опасно хвостохранилище, което се случва без екологична оценка от МОСВ, предаде greentech.
Налице са редица „вредни последствия след некоректно процедирано от екоинспекцията изградено и разширено хвостохранилище Бенковски II на фирма Елаците мед АД в Защитена зона по НАТУРА 2000 Средна гора, което унищожи над 800 дка гори, прогони дивите обитатели птици и животни и заплашва живота и здравето на хората, като прелива в р. Тополница, отравя поречието в Пазарджишко и Пловдивско и чрез р. Марица прераства в трансгранично замърсяване на Турция и Гърция“, алармираха от Коалиция за устойчиво развитие. Сигналът е приет в прокуратурата и е заведена преписка.
„Хвостохранилището е изградено преди приемането на ДОВОС, елиминирано е заведеното от местните власти дело в Административния съд, процедирано е и ново разширение на хвостохранилището, което – за да не се обжалва, е подписано от министъра на околната среда и водите – без екооценка“, казват от коалицията. Оттам привеждат 20 страници с информация и доказателства за беззаконието.
„Нужна е проверка за изясняване на степента на риска от вече консумирани и бъдещи вредни въздействия върху природата и хората, провеждане на защитни мероприятия, гарантиращи опазване на природата, здравето и човешкия живот в региона на Средногорието, компенсации. Изясняване на характера, размера и последствията на извършените нарушения, вината, виновните длъжностни лица, търсене на наказателна отговорност в държавната и общинската администрация – за престъпно бездействие, некомпетентност или престъпни действия при консумирани корупционни практики и конфликт на интереси.“
Освен до прокуратурата сигналът е подаден и към европейските институции, отговарящи за екологията и спазването на законодателството.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |