Найденов: До 10 дни да има решение по казуса със земите край Несебър

Свързани новини

04.01.2013 10:38 0 | Прочетена (2123)

До края на следващата седмица трябва да има решение на междуведомствената комисия по казуса със спорните земи край Несебър, съобщи на пресконференция  министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Припомняме ви, че днес се проведе заседание на работната група във връзка с казуса в град Несебър. По инструкции от премиера Бойко Борисов, министърът е назначил междуведомствена комисия, които започва работа още днес и до края на другата седмица трябва да излезе с решение по казуса.

С решение на кмета, има подобрен устройствен план, според които тези 29 декара са включени като зона за застрояване. Последвала е заповед за изключване на териториите от горския фонд, както и подадено заявление за купуване през месец юни 2009 година.

„След като поех управлението, ние инициирахме промяна на Наредбата и всички преписки към юли, август 2009 година бяха стопирани до приемането на новата наредба. В нея се завишиха всички такси и цени. С тази преписка и искането за закупуване е представена и данъчна оценка за 11 320 лева, което след това категорично е отхвърлена”, заяви Найденов.

По думите му, всички преписки е трябвало да бъдат оценени от експерти. Преписката е финализирана със заповед за продажба от декември 2012 година, а сумата на която е оценена, е 581 212 лева. Като се включат всички такси, стойността на сделката е 1 141 849 лева.

Комисията има задачата да тръгне от промяната на подробния устройствен план, през изключването от горския фонд и да установи дали има нарушения. Ако се установят нарушения, докладът от проверката ще бъде предаден на прокуратурата.

Найденов посочи, че ще запознае и премиера, и министъра на околната среда и водите с доклада от проверката.

Министърът съобщи също така, че неговата заместничка Светлана Боянова е подписала документа за разрешение на строеж, защото в него никъде не е било споменато, че става въпрос за дюни, а само за урбанизирана територия.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |