Германия увеличава с 47% субсидиите за ВЕИ през 2013 г.

Свързани новини

16.10.2012 15:00 3 | Прочетена (2118)

Субсидиите за възобновяема енергия в Германия се очаква да бъдат увеличени с 47% следващата година, съобщи агенция Reuters. Това ще увеличи натиска над канцлера Ангела Меркел и коалицията й да овладее цените на електроенергията преди изборите през 2013 г.

Решението на Меркел Германия да се откаже от ядрената енергетика след кризата във Фукушима увеличи необходимостта от алтернативни енергийни източници, а това ще доведе до допълнителни разходи, които ще се отразят на сметките за ток на частните потребители.

Т.нар. Зелена надбавка, с която се финансират субсидиите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), ще се увеличи до 5.3 цента за киловатчас през 2013 г. от 3.6 цента през 2012 г., предупредиха четиритите най-големи компании оператори на високоволтови мрежи 50Hertz, TenneT, Amprion, TransnetBW.

Около година преди парламентарните избори, на които Меркел ще иска трети мандат, рязкото увеличаване на зелената надбавка се превърна в голям проблем, който вероятно ще принуди правителството да търси начини да ограничи разходите на потребителите.

Освен това темата предизвика разногласия в коалицията със Свободната демократическа партия, коалиционния партньор на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Свободните демократи призовават за по-големи съкращения в правителствените стимули за сектора и цялостна реформа на закона за ВЕИ.

Опозицията обвини правителството, че позволява частните потребители да поемат тежестта, след като освободи тежката индустрия от тарифи за зелена енергия и ползване на мрежи.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |