Шеф от ДАИ одрал кожа на малко мече

Свързани новини

03.08.2012 12:01 0 | Прочетена (1777)

Спипаха шеф на ДАИ в Стара Загора с незаконни трофеи от меча кожа. По време на проверката Любен Георгиев многократно е заплашвал проверяващите със служебното си положение, за да се отърве от глобата.

Драмата се разиграва по време на поредната съвместна акция, извършена от природозащитните организации СДП Балкани и Българска Фондация Биоразнообразие, както и представители на Регионалните инспекции на околната среда (РИОСВ), и полицията в обществени заведения по предварително подадени сигнали.

Природозащитните организации разпространиха информация за  сигнал за наличие на препарирана кожа от защитен вид кафява мечка. Проверяващите се насочили към гр. Мъглиж и по-точно към механа и хотел „Телбизови къщи”. Рано сутринта на 2 август при проверка е открита мечата кожа. Първият сблъсък на служителите на реда беше с концесионера на заведението. В продължение на два часа той категорично отказваше да подписва всякакви документи, както и да даде лична карта, за да му бъде съставен акт.

Вторият сблъсък е със собственика на заведението, който се оказа директорът на ДАИ Стара Загора Любен Георгиев. При опит да му бъде съставен акт и да бъде иззет трофея, той отказа всякакво съдействие. Държавният служител започна безмилостно да заплашва служителите на РИОСВ – Стара Загора и на РПУ – Мъглиж, да им се подиграва, като злоупотребяваше многократно със заплахи за саморазправа чрез служебните връзки, които притежава и служебното влияние, с което разполага.

Обърканият му разказ чия е мечата кожа, както и още по-обърканото му поведение, смутиха служителите, провеждащи акцията, но въпреки това те успяха да устоят на психическия натиск, оказан срещу тях и да съставят акт за нарушение на частно лице. Когато разбра, че заплахите и обидите няма да имат ефект, собственикът укри мечата кожа и отказа да я предаде.

След многобройни телефонни разговори, проведени по случая с най-различни лица, директорът на ДАИ Стара Загора най-накрая предаде мечата кожа, като се разписа на акта с възражение срещу служителите на РИОСВ – Стара Загора за начина, по който е била проведена проверката. Накрая, мечата кожа, която се оказа от малко мече, беше иззета и конфискувана за доказателство при бъдещото следствие.

Тъй като в случая с мечките Законът за биологичното разнообразие е особено строг, ако се докаже, че притежателят на кожата е убил животното, той подлежи на санкции по Наказателния кодекс - глоба до 10 000 лева и до 5 години ефективна присъда в затвор.
 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |