Вашингтон смята да възобнови износа на втечнен природен газ, за да улесни пакета от помощи за Украйна

Вашингтон смята да възобнови износа на втечнен природен газ
04.04.2024 09:46 0 | Прочетена (314)

Представители на САЩ водят разговори за размразяване на одобренията за нов износ на втечнен природен газ (LNG), за да бъде приет в Конгреса пакет от мерки за подпомагане на Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, близки до дискусиите.

На 26 януари президентът Байдън нареди временна пауза на износа на втечнен природен газ от нови проекти в страната, позовавайки се на потенциалния му принос за изменението на климата. Този ход беше приветстван от активистите за климата, но срещна съпротивата на много големи производители, които твърдят, че втечненият природен газ играе жизненоважна роля в енергийния преход.

От месеци Белият дом настоява Конгресът да приеме законопроект за външна помощ, който включва още 60 млрд. долара военна помощ за Киев. Законопроектът обаче е спрян от републиканците в Камарата на представителите, които настояват за повече усилия за повишаване на сигурността по границата с Мексико.

Белият дом може да обмисли възобновяването на въпросните продажби на втечнен природен газ, за да продължи с помощта за Украйна, отчасти защото паузата няма отношение към износа на втечнен природен газ в краткосрочен план, заявиха източниците от Белия дом пред информационната агенция.

През 2023 г. САЩ се нареждат на първо място в света като износител на супер охладен газ, след като ЕС премина от руски тръбопроводен газ към американски втечнен природен газ. Капацитетът на страната за износ на втечнен природен газ се очаква да се удвои до края на настоящото десетилетие благодарение на вече одобрените проекти.

Предложението да се отмени паузата на Байдън по отношение на одобренията за износ на втечнен природен газ беше изказано в неделя от републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, който заяви пред Fox News, че този ход може да улесни партията му да подкрепи нов пакет от помощи за Украйна.


Неназован източник от бранша, запознат с дискусиите, заяви пред Ройтерс, че Белият дом може да сметне за възможно да отстъпи от паузата за износ на втечнен природен газ, като добави, че по същество не са дадени нови одобрения. Тази гледна точка подсказва, че подобен ход може да се окаже по-малко предизвикателство за администрацията, особено когато се вземат предвид опасенията, свързани с климата.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |