Вашето куче разбира какво казвате по-добре, отколкото си мислите: Ново проучване

Куче
25.03.2024 09:41 0 | Прочетена (98)

Нашите кучета ни разбират по-добре, отколкото им се приписва – и учените казват, че имат доказателства за мозъчните вълни, за да го докажат.

Поставяйки електроди на главите на 18 домашни кучета, изследователите откриха поразителни доказателства, че животните не просто разпознават моделите на звука, които излизат от устата на собствениците им, те всъщност осъзнават, че определени думи се отнасят до конкретни обекти. Констатациите бяха съобщени в списанието Current Biology.

"От десетилетия се водят дебати дали животните са способни на такова ниво на абстракция", казва ръководителят на изследването Мариана Борос, невролог и етолог от университета Eötvös Loránd в Будапеща, Унгария. Експериментите с кучета събарят уникалността на хората "малко".

Няколко изключителни кучета са обучени да научат имената на стотици предмети. Сред най-уважаваните е Часер, бордър коли от Южна Каролина, което може да си спомни имената на повече от 1000 играчки.

Борос се чудеше дали повече кучета разбират, че думите имат значения, но просто нямат начин да го покажат. Дори когато кучетата успеят в поведенческите изследвания, тя каза: "Никога не знаеш точно какво се случва в мозъка".

Така тя се вдъхновява от изследователи, които изучават езиковата обработка при хората и се добра до машина за електроенцефалограма. ЕЕГ измерва мозъчните вълни и може да прецени разликата между невронните отговори на дума, която се очаква, и дума, която изглежда излиза от лявото поле.

С малко почистващо средство, малко проводим крем и марля, изследователите свързали електродите на ЕЕГ с главите на 27 кучета. След това кучетата слушаха записи на собствениците си, използвайки познатите думи в прости изречения като: "Луна, ето я топката".

След кратка пауза собственикът се появи зад прозорец с предмет в ръката си. Понякога това беше обектът, споменат в изречението; Понякога не беше. Така или иначе, електродите записват малки напрежения от мозъка на кучетата, докато съзерцават това, което са чули и видели.

Тестовете продължават толкова дълго, колкото кучето е готово да остане на постелката си и да участва, каза Борос.

 "Изследванията на ЕЕГ с кучета са доста лесни за провеждане", каза тя. "Те нямат нужда да правят нищо. Те просто си легнаха. "

18-те кучета, които са успели да преминат през най-малко 10 изпитвания, са включени в анализа. С всички, с изключение на четири от тези животни, ЕЕГ разкриха различен модел: Вълновите сигнали се потопиха значително по-ниско, когато имаше съвпадение между думата и обекта, отколкото когато нямаше.

Това напомня за разликата, наблюдавана в ЕЕГ, когато хората се сблъскват с дума, която изглежда не на място, като например молба да измиете ръцете си със сапун и кафе. Невролозите интерпретират това като знак, че мозъкът очаква друга дума - "вода" вместо "кафе" - и трябва да свърши допълнителна работа, за да разбере изречението.

Борос и нейните колеги постулират, че същото се случва и в мозъка на кучетата: След като чуят собственика си да използва думата за обект, те го извикаха в ума си в очакване да го видят. След това, когато се появи обект, това беше или нещото, което очакваха, или нещо, което ги хвърли за цикъл. Причината, поради която кучетата можеха да кажат, че нещо не е наред, беше, че разбираха изречената дума.

 

 



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |