Банкрутираха Кировите е-коли, които уж щяха да се правят в Ловеч

Банкрутираха Кировите е-коли, които уж щяха да се правят в Ловеч
13.03.2024 10:17 0 | Прочетена (141)

Любимата инвестиция на Кирил Петков от служебното му министерстване в икономиката през 2021 г. – изграждането на завод за електромобили в Ловеч, окончателно отиде в историята, съобщава Сега.

Германската фирма, разработчик на автомобила, която първоначално планираше да разраства производството си в Южна Европа, е подал молба за обявяване в несъстоятелност. Това слага точка на продължили с години неуспешни усилия на компанията да набере достатъчно капитал за дейността си, съобщава немското издание WirtschaftsWoche.

Молбата за обявяване в несъстоятелност на „Next.e.GO Mobile SE“ вече е подадена, ще бъдат подадени подобни молби и за други дъщерни дружества на компанията – майка. Решението за ликвидиране на дружеството се обяснява с „негативни развития и предизвикателства“ в индустрията за електронни автомобили и „нестабилността на капиталовите пазари“. Изданието припомня, че компанията е създадена през 2015 г. с амбициозни планове на група пионери около професор Гюнтер Шух в Аахен създадоха за разработване на малък, практичен градски е-автомобил, наречен e.Go Life. Моделът обаче се продаваше бавно, а закъснения в одобрението и доставката хвърлиха компанията в ликвидни проблеми, се казва още в публикацията.

Провали се и планираното излизане на компанията на борсата в Ню Йорк през 2023 г., от което се очакваше да набере капитал за изграждането на завод на терена на бившия завод „Балкан“ в Ловеч, а наред с това компанията преориентира интереса си към изграждане на завод на територията на македонския Тетово.

Плановете за нов завод в Ловеч бяха обявени с фанфари през 2021 г., като инвестицията се представяше за приоритетна. Плановете бяха германската фирма да инвестира 140 млн. евро, а българското правителство да подпомогне инвестицията с 34 млн. евро.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |