ТЕЦ-ът на Ковачки изгори отпадъци 10 хил. пъти над позволеното: Грийнпийс

Свързани новини

14.10.2020 10:08 0 | Прочетена (751)

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е разрешило на ТЕЦ Бобов дол на бизнесмена Христо Ковачки да изгори 10 хил. пъти повече боклуци от позволеното от закона с “експериментална цел”, алармира Грийнпийс -България. Документите за това са получени след съдебно дело по Закона за достъп до информация.
Оказа се, че през мандата на Нено Димов като екоминистър ТЕЦ-ът на Ковачки е получил разрешение да гори „експериментално”
500 000 тона отпадъци. Максимум за година е допустимо изгаряне на алтернативно гориво с експериментална цел до 50 тона, съобщиха от организациите Грийнпис и За земята.

След продължила близо 2 г. съдебна битка за достъп до информацията двете организации са успели да получат "тайната" кореспонденция между ТЕЦ-а и МОСВ от 2016 г. насам.

Скандалното разрешение е дадено през 2018 г. от зам.-министър Красимир Живков. Преди това МОСВ е отказвало с аргумента за недостатъчно доказателства за евентуални вреди. Припомняме, че Живков бе обвинен по делото за внос на опасни отпадъци, по които са обвинени и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. Макар те да са преработвали скрап, а не да са горили боклук на италианската мафия.

„Това е малка победа срещу обезпокоителната практика на институциите да „пазят“ информация, която по правило трябва да е достъпна за гражданите. Случаят е показателен, че често са нужни няколко решения на съда и години съдебна битка, за да могат гражданите да упражнят права, които са им предостaвени по закон,“ коментира адвокат Регина Стоилова.

Бяха нужни две решения на съда и двегодишна съдебна битка, за да разкрие министерството писмото, с което се разрешава изгарянето на отпадъци в централата на въглища, свързвана с Ковачки.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |