Слънчева кула ще захранва най-големия производител на тестени изделия в света

Свързани новини

13.10.2020 10:47 0 | Прочетена (909)

Слънчева кула ще осигурява топлинна слънчева енергия за най-големия производител на тестени изделия в света – италианската фирма Barilla. Проектът HiFlex, финансиран от ЕС – съкращението е съкращение от Слънчева електроцентрала с висока плътност за гъвкави енергийни системи – се ръководи от група международни изследователски организации, предаде greentech.bg.

Слънчевата кула трябва да осигури денонощно снабдяване на производителя на тестени изделия с електричество и топлина от възобновяеми източници,, уточни Германският аерокосмически център (DLR), който ръководи проекта за пилотната система. DLR и неговите партньори строят кулата близо до фабрика за тестени изделия на Barilla във Фоджа в италианския регион Апулия.

„Системата ще служи за демонстриране на техническата осъществимост на идеята и в същото време за доказване на икономическата жизнеспособност на тази технология“, каза Габриеле Бертони, ръководител на проекта от страна на италианския инженерен специалист Kinetics Technology.

Основният елемент в новата централа е слънчева кула с около 500 подвижни огледала. Огледалата концентрират слънчевите лъчи върху специален приемник в горната част на кулата. Този приемник използва натупаната слънчева енергия за нагряване на голям брой керамични частици с размер 1 милиметър до температури от порядъка на 1000 целзиеви градуса.

Горещите частици се съхраняват в големи, топлоизолирани контейнери. Ако е необходимо, топлината от горещите частици може да се използва за генериране на пара за електрически генератор или пък за горещ газ за топлина от промишления процес. Това осигурява енергийно захранване дори през нощта.

Системата HiFlex съчетава няколко предимства, каза Мириам Еберт, говорител на DLR. „Системата може да се използва много гъвкаво за осигуряване на промишлени процеси изцяло на устойчива основа с електричество и топлина при различни температурни нива“, обясни Еберт. Наред с това обаче технологията може да зе използва за стабилизиране на електрическата мрежа и компенсиране колебанията чрез съхраняване на енергия, която не е необходима, под формата на горещи частици.

„Съхранението на топлина е значително по-рентабилно от съхраняването на електричество с помощта на батерии, например“, каза Еберт.

В допълнение, такива възможности за гъвкавост са „изключително важни“ за бъдещото енергийно снабдяване, за да компенсират колебанията в електричеството и топлината от възобновяеми ресурси, твърди тя.

Слънчевата кула DLR се различава от известните досега търговски слънчеви топлоцентрали, които използват разтопена сол (стопилка) като среда за съхранение и пренос на топлина. „Вместо това използваме керамични частици. Те могат да издържат на по-високи температури, евтини са и не представляват заплаха за околната среда “, каза Еберт.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |