Гигантски плаващи слънчеви ферми ще произвеждат метанолно гориво

Свързани новини

18.06.2019 10:41 0 | Прочетена (1471)



Милиони плаващи острови, групирани заедно, които превръщат въглеродния диоксид в метанолово гориво, могат да помогнат за намаляване на количеството парникови газове в атмосферата, според изследователи от Норвегия и Швейцария. Екипът представи предложение за "слънчеви метанолови острови" в статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences journal.

В рамките на статията те констатират, че за ограничаване на глобалното затопляне е необходимо значително намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива. Въпреки това, течните горива, базирани на въглерод, ще продължат да бъдат важни средства за съхранение на енергия в обозримо бъдеще. Учените предлагат комбинация от до голяма степен съществуващи технологии за използване на слънчевата енергия за преработване на атмосферен въглероден диоксид в течно гориво.

Чрез плаващи острови, подобни на големи плаващи рибни стопанства, ще се използват фотоволтаични клетки, които могат да преобразуват слънчевата енергия в електричество. Това ще доведе до производство на водород и до извличане на въглероден диоксид от морската вода. Получените газове след това се подлагат на взаимодействие, за да се образува метанол, който може да се използва повторно като гориво.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |