Китай изгражда орбитални слънчеви електроцентрали

07.03.2019 11:00 0 | Прочетена (1020)


В близките шест години Китай планира да пусне в орбита около Земята няколко слънчеви електроцентрали, а до средата на века да изгради подобна станция от гигаватов клас, съобщи Greentech.bg.

Изграждането на експериментална инсталация вече е започнало. Очаква се в периода от 2021 до 2025 г. да бъдат пуснати няколко малки и средни електростанции, които ще се използват за тестване на технологията.

Но още през 2030 г. Китай ще пристъпи към строителство на мегаватова орбитална слънчева електроцентрала, а до 2050 г. по план трябва да бъде готова първата гигаватова инсталация.

Станциите ще се разположат в орбита около Земята на височина 36 000 км. Отсъствието на атмосфера и начинът на разполагане на станциите ще позволят непрекъснато генериране на енергия, при това с по-голяма ефективност отколкото станциите на Земята.

Предаването на енергията към Земята ще става посредством лазери или с използване на микровълново излъчване. Към момента няма конкретни данни за ефективността на системата, но като се има предвид високата стойност на космическите проекти, трудно ще се постигне икономия.

Проблем, например, е масата на електростанциите. Според предварителните разчети, съоръжение от този вид ще тежи около 1000 тона. Китайските учени разглеждат възможността за изграждане на станциите директно в орбита с помощта на 3D принтери и роботи.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |