Екоинцидент остави без вода 5 града и десетки села

Свързани новини

28.07.2020 10:23 0 | Прочетена (566)

Заради отравяне на водите на река Марица по течението ѝ след Димитровград е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград, съобщи след извънредно заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.
 

Става дума за 51 населени места, включително градовете Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. На този етап спирането на водата е превантивно, няма данни за пряка опасност за населението.


Кризисният щаб на Хасковска област е свикан на спешно заседание в понеделник вечер, след като е получен сигнал, че 29 крави са измрели веднага, след като пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград.


"Според първоначалната информация най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с основна. Към този момент мога да кажа, че няма опасност за населението. Превантивно е спряна водата на всички населени места, които черпят или имат водоизточници в непосредствена близост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград", обясни кметът на Димитровград Иво Димов.


След водопой от река Марица в землището на Димитровград към 16:30 ч. в понеделник 29 крави и юници са починали, което доведе до опасения, че реката е била отровена. Смъртта на добичетата е настъпила само за десетина минути, след като те са пили вода.


Пред онлайн изданието "Хасково лайф" собственикът на стадото Стоян Господинов е разказал, че сутринта пастирът е извел 29-те животни на паша. Те са пили вода от въпросния канал. Следобяд към 16.30 ч., когато вече ги е прибирал, пак са пили вода от същия канал и за минути са починали. От цялото стадо от 30 крави само едно животно е живо, защото не е пило вода, разказа съсипаният стопанин. Оцелели са и кон и малкото конче, които също не са пили от водата в канала.


Кметът на Димитровград е категоричен, че опасност за водата на града няма. Водоизточниците са далече от проблемния участък. Водата на Хасково също не е засегната. Но без вода остават хиляди хора от общините по поречието на Марица. В Любимец без водоподаване са 4 села, в Свиленград - всички 22 села плюс общинския център, в Симеоновград - цялата община, в Димитровград без вода са вече 10 села, а в община Харманли – 12 села, съобщаха "Хасково лайф".


На мястото на тежкия екоинцидент пристигна и шефът на националната пожарна гл. комисар Николай Николов.


От РИОСВ Хасково вече са взели проби от водата. Резултатите от тях ще излязат утре. Първоначалната версия за трагедията е промишлено отравяне с основа или киселина на водата от канал, който се влива в реката. На този етап не са констатирани други случаи на отровени животни и пострадали хора.


Полицията разследва инцидента. В Районното управление е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Първоначалният анализ показва замърсяване с фосфорни органични съединения.


Снимка: Хасковолайф

Източник: Mediapool.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |