Просто не яжте пилешко и не купувайте яйца от Градус: Я. Гечев, 4 лапи

07.07.2020 14:31 0 | Прочетена (931)

Голям фурор предизвика статията на 19 минути как правителствената агенция по храните разчиства конкурент на Градус, като убива „по подозрение” четвърт милион здрави птици, за да превърне фаворита на премиера в монополист на пилешко месо.
Материалът беше шерван „яко” в социалните мрежи, като особено забележителен е един пост, който специално ще отбележим. Той е на Явор Гечев от най – активната и най – резултатната европейска организация за защита на животните 4 лапи. Тя е с център Виена и с офиси в 17 държави. Стана световноизвестна с налагането на концепцията за щастливите кокошки, която пази не само тях, но и хората от болести и токсини.
В София на 4 лапи дължим намаляването на бездомните кучета от 10 000 на 3000, без да се стига до разстрели и натравяния,  с истинско, а не въображаемо ( както се правеше години наред за източване на милиони лв. от държавния и общинския бюджет) кастриране. Пак на 4 лапи дължим и първата евроклиника за животни в столицата.
Неговото послание по казуса Градус е кратко и ясно: „Просто не яжте пилешко и не купувайте яйца от тия”.
Ето и повода: „След като преживя тежка данъчна ревизия, през каквото (и да са чисти като сълза) минават всички бизнесмени в България, които имат пари, влияние или и двете, Бай Иван на Градус, както се представя собственикът на групата птицекомбинати Градус явно се е сетилне само за такса спокойствие, а и е станал близък до властта. Това личи по включването му във всевъзможни делегации на премиера и земеделския министър при управленията на Борисов. Последният факт за близостта е акция на Българската агенция за безопасност на храните и то в деня, когато се докоза окончателно многократно описания от 19 минути факт, че миналото лято бяха заклани стотици хиляди незаразени животни , бе посветена на разчистването на конкурент на Градус.
На 3 юли, петък, Агенцията по храните обяви, че унищожава близо 250 хиляди птици заради огнище на птичи грип в асеновградска ферма. Това е третото поред огнище, констатирано за последната година. От фирмата обаче изпратиха писмо до медиите с твърдението, че се избиват здрави птици. Което вече гледахме като филм миналото лято, но с домашни животни.
Собственичката на фермата Андреана Павлова потвърди, че птичи грип вече няма, заразата била ликвидирана преди месец и всичко е дезинфекцирано. Фирмата дори е наела адвокати, които се опитаха да спрат унищожаването на първата „порция” от 174 000 кокошки в 4 халета. Обяснението на БАБХ е, че било възможно да има бъдещ проблем, както КЕВР вдига с 23% цената на топлата вода и парното от 1 юли, защото можело от 1 октомври или още по-вероятно от 1 януари догодина да се била вдигнела цената на руския газ.
Всъщност истината е прозрачна: пазарът се сви много, износът катастрофира, Градус се бори да остане сам играч на пазара на птиче месо в България и властта усърдно му помага.
Собствениците на Градус вече придобиха птицефермите на Христо Ковачки, сега удариха и фермата в Асеновград, която е най-голямата им конкуренция. Братя Ангелови вече имат птицеферми и в Ямбол, Чирпан, Хасково и Кортенски минерални бани, птицекланица и колбасарско производство в Стара Загора, фуражен завод в Нова Загора”.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |