Министър целенасочено създава паника

11.03.2020 11:36 0 | Прочетена (201)

Министърът на икономиката целенасочено създава паника като при пълни магазини заговори за ограничаване на брой артикули, които да се купуват (той неграмотно ги нарича "асортименти"). Това създава психоефекта за презапасяване. И другите му думи са избрани неслучайно в стила на купонната система преди 30 г. С цел „борба със спекулата” били предвидени мерки за справяне с дефицита. Който не съществува! "Засега", както услужливо уточнява Караниколов. Вече има съответната договорка между от Министерството на икономиката и хранителните вериги. Те се опасявали от празни магазини заради паниката покрай коронавируса. В тази връзка ограничават броят на продуктите, които един клиент може да купи, зеленчуците и месото поскъпват. Под формата на превантивни мерки срещу паниката обаче може да се стигне до точно обратния ефект. Нещо повече. Със самите си коментари чиновниците сякаш наливат масло в огъня.

„Има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките”, хвали се пред Труд министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му той ще се задейства само при нужда, за да се избегне спекулация с цените и стоките заради паниката около коронавируса. Той увери, че хората не трябва да се притесняват, защото "складовете" засега са пълни с храни, както и Държавният резерв.

 "Синдромът на “празния рафт” е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния", коментира, за да оправдае прякора си Конфуций вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените. И информира, че са водени са разговори с ръководителите на основните търговски вериги, които са гарантирали, че ще осигурят продуктите.

Напомняме, че в Италия, където епидемията е точно 300 пъти по-осезаема няма подобни мерки с хранителните вериги.

В същото време затварянето на публични институции и отмяната на всички масови събития също подхранва страха на хората и може да провокира опразване на щандовете.

Припомняме, че правителството селективно затваря държавни учреждения, даже празната Национална библиотека, но пълни с най-рискова група над 65 г. пощите, вместо да разнесе пенсиите. Университетите също спряха работа, но не и дискотеките, които по международно доказан опит са второто най-опасно за заразяване с корона вирус място след болниците. Затварят галерии, отменят спектакли, фитнесите, които са така рискови действат.

Междувременно експерти прогнозираха поскъпване на някои храни заради епидемията от COVID-19.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |