Пак тарашат Ковачки, при Орешарски му беше сефте

Свързани новини

06.02.2020 11:32 0 | Прочетена (481)

Прокуратурата влезе в офисите на свързваното с бизнесмена Христо Ковачки дружество Брикел и на Траш юнивърс ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи.
Акцията е започнала и е в рамките на разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред, посочват от прокуратурата. За това нарушение законът предвижда лишаване от свобода до четири години и с глоба от 2 хил. до 5 хил. лева.
Първите контейнери са пристигнали на варненския порт на 9 октомври 2019 г., а до 25 ноември миналата година са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил описан като пластмасови и каучукови отпадъци, но е установено, че в пратката има текстил, стъкло и дърво. Отпадъците са предназначени за получателя - Блацион ООД в София. Дружеството е собственост на македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов и на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.
Отпадъците е трябвало да бъдат доставени на площадката на Траш юнивърс ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на теца на "Брикел", съобщава прокуратурата.
Траш юнивърс е регистрирано в гр. Гълъбово, на площадка Брикел, с предмет на дейност оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, събиране, транспортиране, третиране на отпадъци, сепариране, рециклиране, повторно използване на отпадъци и др.
В средата на декември 2019 г. съдът в Стара Загора забрани на ТЕЦ "Брикел" да гори отпадъци, след като през септември със заповед на екоминистерството работата на теца беше спряна временно. Заповедта бе издадена, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на МОСВ да провери и други топлофикации, свързвани с Ковачки - Топлофикация Перник (отровила въздухът в Перник), ТЕЦ Бобов дол и Топлофикация Сливен.
В края на януари тази година Капитал съобщи, че свързаната с Ковачки ТЕЦ Брикел е подала заявление за ново комплексно разрешително, което да позволи изгарянето на отпадъци.
Това далеч не е първият път, когато Ковачки има проблеми с държавното обвинение. Сефтето му бе по времето на кабинета Орешарски. Тогава той бе обвинен в укриване на голямо количество данъци.
Преди 7 г. СГС осъди Христо Ковачки на 3 г. условно и 5 г. изпитателен срок за укриване на данъчни задължения за общо 16 781 960 лв., чрез 4 фирми. Съгласно НК  това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 3 до 8 г. в затвора.  Според прокуратурата той е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. През май 2012 г. Ковачки бе оправдан за първи път. В последствие ВКС върна делото за ново разглеждане и така се стигна до второто оправдаване на бизнесмена на 8 юли 2016 г.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |