ГЕРБ подкрепи закона на Фандъкова

Свързани новини

11.12.2019 11:56 0 | Прочетена (345)

Драконовски мерки в името на по-чистия въздух  предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), внесени от управляващите. Столичният кмет Йорданка Фандъкова инициира закон с текстове, които санкционират хората, горящи отпадъци. Причината са зачестилите сигнали за замърсяването на въздуха в София и други големи градове.


„Благодаря на колегите, които приеха моето предложение за създаване на по-сериозни механизми, за да можем да ограничим един от основните замърсители на въздуха през цялата година, особено през зимните месеци”, заяви Фандъкова по време на брифинг в НС по повод на внесеното предложение на ГЕРБ за промени в НК.


„Известно е, че около 40% от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища. В Столичната община имаме разработена програма от над 100 конкретни мерки”, подчерта тя.
Санкциите, заложени в поправките предвиждат лишаване от свобода до 2 г. и глоба в размер от 2000 до 5000 лв.  Те ще засегнат случаите на изгаряне на големи количества отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил.


За по-леки нарушения е предвидено наказание до 1000 лв. и пробация. Друго предложение за промяна е по сигнал, с решение на съда, да могат да се правят проверки и по домовете, дали се изгарят отпадъци за отопление.


В момента има административни санкции, припомни Фандъкова. Общината постоянно извършва проверки, но те обхващат само тези, които са хванати навън да горят нерегламентирани отпадъци. „Идеята ни в законопроекта е когато това се инкриминира, с решение на съд, да се направи проверка”, посочи тя.
Относно санкциите от ГЕРБ уточниха, че съдът е този, който определя дали наказанието да бъде глоба или ефективна присъда лишаване от сводоба до две години.   


,,Трябва да подчертаем, че проблемът с мръсния въздух съществува отдавна. Усилията за справяне с него е с цел подобряването на качеството на живот. Хората станаха все по-взискателни, защото всички искаме на първо място децата ни да са живи и здрави. Трябва да си дадем сметка, че всички ние трябва да се включим в този процес и като за начало да слезем от колите и да се откажем да се отопляваме със замърсяващи горива'', посочи кметът. Тя уточни, че общината има проект, който включва 20 000 домакинства за подмяна на отоплителните уреди с по-екологични.

 "Усилието е да убедим хората да се включат. До момента имаме подадени над 6 000 заявления. Най-високите нива бяха отчетени през нощта на събота и неделя, което се дължи на отоплението. Работим активно, защото хората очакват от нас предприемане на мерки", каза още столичният градоначалник.

"Надявам се всички народни представители да подкрепят това предложение. В момента са засилени проверките на горенето на отпадъци”, посочи Фандъкова.


Шефът на НС Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция парламентът да разгледа предложението на Фандъкова горенето на отпадъци да бъде криминализирано. Пред журналисти тя допълни, че правилникът на НС допуска такава възможност. Освен това, според нея, предвид мръсния въздух в градовете, трябва да се вземе отношение в тази посока.

,,Проблемът в София с фините прахови частици остава, но ние работим активно, защото хората очакват от нас предприемането на мерки'', завърши Фандъкова.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |