Въздухът в Париж и Видин е по-замърсен от София, сече екоминистърът

Свързани новини

09.12.2019 11:19 0 | Прочетена (360)

"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Но това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици".


Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред "Канал 3".


"Домашното отопление използва голямо количество въглища, има изпратена наредба за ограничение на сяра и пепел във въглищата. Тя въвежда изисквания в количеството им в употреба за бита. През миналата година сключихме със 7 общини договори за подмяна на инсталациите. Въглищата са много важен източник на енергия за България - добави по темата той. - Икономическата част е безспорно важна, но трябва да обърнем внимание на околната среда. RDF-горивото (б.р. - твърдо гориво, получено от отпадъци) не може да замени въглищата, те са много важни за нашата страна. Нивото на депониране трябва да падне под 10 %. Има разлика от 25 % която трябва да се използва чрез изгаряне. Хората очакват първо да бъде инвестирано, после да бъде разрешено използването на тези горива. Зелените отпадъци може да са внасят, но не за да се изгарят. Потокът, който минава през митницата, се публикува. За RDF, фирмите трябва да получат разрешение от конкретната страна за внос, а и да се види къде може да бъдат изгорени".


Димов говори и за проблемите с водоснабдяването, довели до режим на водата в няколко града.


"Водите се управляват от много институции. Ние следим 52 язовира, 12 са за питейно водоснабдяване. Някои от другите са към едно предприятие. Водата е много ценен ресурс. Всеки има нужди, важно е вода, която се използва за битово-питейни нужди, да не се използва за промишлени. На тях не им трябва толкова чиста вода. В Перник основният проблем са огромните течове. Там дебитът е малък, имало е отклоняване. Водата се увеличи, но в последните дни пак намаля, сигурно защото водата е замръзнала. Дългосрочното решение е намаляване на течовете. Това е проблем за голям част от страната. За ВиК сектора се дават най-много пари. Подписали сме с ВиК оператори за над 800 млн. лева. Проблемът с Перник е въпрос на ВиК оператора", каза той.


"През миналата седмица успяхме да парираме желанието на „зелените” комунисти. За тях парите са движеща сила, това е новият комунизъм. Можем да приемем магистрала "Струма" като екологичен проект в района", завърши Димов.

 

Снимка: БТА

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |