Купувайте истински елхи, от тях София доби 8 т висококачествен компост

Свързани новини

04.12.2019 12:07 0 | Прочетена (309)

В София вече се продават елхи на пазарите, на специално определени и разрешени от районните администрации места.Наличието на разрешения за продажба, спазване на определеното за това място на открито и разрешената заета площ се контролира от Столичния инспекторат. Районното управление на горите и Държавното горски стопанство София контролират елхите да се законно добити и транспортирани до София. При констатирано нарушение търговците биват санкционирани. За 2018 г.са проверени 150 броя места за продажба на елхи други новогодишни артикули на открито и са наложени 15 акта и глоби на стойност 720 лева. Ако е заета повече от разрешената и платена площ се дава предписание да се заплати в районната администрация допълнително заетата площ. За 11 те месеца на 2019г. от такива предписания в бюджета на Столичната община са постъпили 1 894428 лева.
Става все по-модерно да се купуват и украсяват за Коледа живи елхи, които след това могат да бъдат засадени в междублоковите пространства, но само след консултация с районния еколог.Отрязаните елхи след употребата им пък следва да се оставят не в кофите за отпадъци, а до тях, защото се събират разделно от фирмите по честота и се транспортират до инсталацията за компост на Хан Богров. За 2018 г. от около 15 тона елхи, постъпили в инсталацията  са произведени 8 тона висококачествен компост.
Преваля и първият сняг. Столичен инспекторат напомня на бизнеса все така усърдно да продължи и през зимния сезон с разделното събиране на различните видове отпадъци, както и бързо да прибира в магазините си амбалажа при зареждане, за да не се затруднява както движението на пешеходците така и почистването на тротоарите.
За 11-те месеца на 2019 г. инспекторите от районните инспекторати,  съвместно с колегите сектор Контрол на търговска дейност са извършили 10650 проверки и са наложили санкции на стойност 71700 лева, както и са съставени 1592 акта.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |