Игличките от новогодишните елхи могат да се рециклират

02.01.2019 10:17 0 | Прочетена (271)


Изхвърлените коледни елхи могат да бъдат рециклирани, поне отчасти – игличките им могат да се превърнат в бои или подсладители за храна. Това твърди един изследовател от Университета в Шефилд, съобщава GreenTech.bg.

Коледните елхи имат стотици хиляди борови иглички, които се разграждат по-бавно в сравнение с други листа на дървета. Синтия Карей, докторант в Университета в Шефилд в департамента по химически и биологичен инженеринг, е открила, че от игличките могат да се направят редица полезни продукти.

Основният компонент (до 85%) на борови иглички е сложен полимер, известен като лигноцелулоза. Сложността на този полимер прави неудобно използването на боровите иглички в качеството им на продукт за добиване на енергия от биомаса.

“Моите изследвания са фокусирани върху разграждането на тази сложна структура на прости, високо ценени индустриални химически суровини като захари и феноли, които се използват в продукти като домакински почистващи препарати и вода за уста,” казва Синтия. “Биорафинериите могат да използват сравнително прост, но неизследван досега процес, за да разградят боровите иглички.”

С помощта на топлина и разтворители като обикновен глицерол, който е евтин и щадящ околната среда, химическата структура на боровите игли се разделя на течен продукт (био-масло) и твърд страничен продукт (био-въглен). Био-маслото обикновено съдържа глюкоза, оцетна киселина и фенол. Тези химикали се използват в много индустрии – глюкоза за производството на подсладители за храна, оцетна киселина за приготвяне на бои, лепила и дори оцет.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |