Най-големият пожар на Балканите гори в Стара планина

30.10.2019 11:09 0 | Прочетена (383)

Пожарът в Стара планина над Чипровци е най-големият или поне един от най-големите, които действат в момента на Балканския полуостров, а може би и в Европа. Това показват сателитни снимки, предаде бТВ.

Над 40 хил. декара са засегнатите от него площи, 1/3 от тях са в България. Заради мащаба на стихията, Сърбия – където тя нанася по-големи щети, поиска спасителна помощ от Русия.

Над 150 души поеха сутринта с високопроходими автомобили към горящото било на Балкана.
С пожарникарите, горските служители и местния доброволен отряд, тръгнаха доброволци и от Монтана.

Вчера в помощ на екипите пристигна и военно формирование от Враца, с два хеликоптера се включиха и Военновъздушните сили.

„Много е тежка ситуацията горе, димът е опасен за двигателите, мъглата е опасна като видимост и не би следвало да правим резки маневри”, коментира гл. комисар Николай Николов, дир. ГД „ПБЗН".

По думите на главен комисар Николов,  пожарът в Чипровския Балкан е най-големият на Балканския полуостров.

„Това, което наблюдаваме от сателитни снимки показва, че засегнатите площи са повече от 40 хил. декара, една трета от които се намират в България. За радост, засегнатите площи не са изцяло гори”, допълни Николов.


И докато щетите на българска територия все още са малки, то от другата страна на границата пожарът се разраства. Сърбия поиска помощ от Русия за потушаването му от въздуха.

Огнищата в западната ни съседка вече са само две, но вятърът често обръща посоката си и има опасност от ново разрастване. Районът ще остане под наблюдение през цялата нощ.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |