Санкции грозят България заради непречистени градски отпадъчни води

25.09.2019 10:15 0 | Прочетена (388)

„Закъсняваме с изпълнението на европейските директиви за пречистване на градските отпадъчни води. Крайният срок беше през 2014 г.“. Това каза пред БНР инж. Иван Иванов – председател на Българската асоциация по водите. По думите му подлежим на санкции за това, но:

„Не само България закъснява. Има разбиране от ЕК и се търсят решения как да се изпълнят тези изисквания. Целта не е да се глобяват отделните страни, а да се опазва природата и водните ресурси. Пред нас има доста време и усилия, които трябва да се направят, за да се изпълнят“.

В следващите години ще трябва да се вложат много инвестиции, за да се направят пречиствателни станции не само в големите, а и в по-малките населени места, подчерта инж. Иванов в интервю за предаването „Преди всички“. Той отбеляза, че няма как и цената на водата да не се покачи с добавянето на нови пречиствателни съоръжения и увеличаването на инвестициите.

Инж. Иванов коментира и проекта за Наредба за условията и реда за създаване и поддържане на единна информационна система за ВиК услугите:

 „Информацията, която се предвижда да влезе в тази единна информационна система, е огромна по обем. Много малка част от нея наистина засяга крайния потребител пряко, например качеството на питейната вода, цените, на които се доставят услугите. Това, което разбирам от проекта, е, че тази информация ще бъде лесно достъпна. Тя и към момента е достъпна от различни източници. Това, което ще даде улеснение на гражданите, е да се ориентират бързо и ще могат да намират цялата информация на едно място“.

Целта на системата е не само прозрачността, но и да даде информация на експертите при взимането на важни решения, добави инж. Иванов.

Според него наредбата е добре подготвена: „Оттук нататък е въпрос на изпълнение и на наличие на актуална информация. Това, което ме притеснява, е дали данните са точни, дали се вкарват навреме и дали информацията е актуална. След това работата с тази информация само може да подпомогне и сектора, и отделните ведомства“.

 Източник: БНР

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |