Грийнпийс: Действията в ТЕЦ-Перник са само показни

Свързани новини

09.09.2019 10:29 0 | Прочетена (831)

„Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за институциите, за да може да видим развитие на по-дългосрочни политики, които не поставят хората пред такъв невъзможен избор – да дишат чист въздух или да имат топла вода и отопление“. Това коментира Меглена Антонова от Грийнпийс България, след като бяха спрени два от генераторите на ТЕЦ–Перник заради непозволено горене на отпадъци. Градът остана без топла вода, а от местната топлоцентрала заплашиха, че през зимата може да останат и без парно, съобщава БНР.

„Гражданите трябва да настояват за дългосрочна визия. Такива резки и безперспективни решения са само показни. Те не правят нищо, освен да симулират, че институциите по принцип могат да вършат тези неща, но когато погледите не са насочени към тях – те не го правят“, добави мнението си тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Действията показват, че няма план за по-дългосрочна политика за това какво правим с този вид производство в България. Това е не само в случая с Топлофикация – Перник, а с много други централи. В момента се случват проверки и в други централи. Ние сме засичали нарушения и смятаме, че следва прокуратурата също да ги потвърди. Задаваме си въпроса – там също ли ще бъдат затворени производства без да е направен някакъв план“, коментира Антонова.

Според нея това не трябва да се случва внезапно, а поетапно и с мисъл за това какво се прави за алтернативите.

Изгарянето на отпадъци носи на централите повече печалба, а освен това така се намаляват разходите им за въглеродни емисии, които те трябва да плащат, когато изгарят изкопаеми горива като въглища, обясни Антонова.

По думите ѝ някои топлофикации често нарушават комплексните си разрешителни и им се налагат глоби, но това не им пречи нарушенията да бъдат повтаряни.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |