Порожанов пореден ден обяснява, че е невинен за къщите за гости

03.05.2019 10:33 0 | Прочетена (1042)


През 2016 г. бяха качени всички къщи за гости в сайта на ДФ ”Земеделие”, но не знам къде се намира тази информация в момента. Още в края на 2017 г. е съобщено за 22 къщи, които не се използват по предназначение. За тях текат съдебни дела, нямам информация за размера на върнатите средства и до къде са делата.

Това заяви Румен Порожанов, министър на земеделието, в сутрешния блок на Нова телевизия.

На молба да бъде пбликуван списък на къщите за гости, сумите, бенифициентите и локациите им министърът каза, че това ще бъде направено до края на деня. На въпрос защо няма актуална информация и актуален списък на къщите за гости с размера на усвоените суми и бенефициентите Порожанов отговори, че не е директор на разплащателната агенция и не може да кажа защо е била скрита тази информация. Тя вече е дадена, каза още министърът, визирайки данните от 2016 г.

По думите му са обявени 746 къщи с адрес,  с бенефициенти и със суми Фонд „Земеделие“, но проверка на Фрог Нюз показа, че това не е точно така. В публиквания спъсък липсва доста голяма част от информацията, за която всички питат в момента.

Към 2018 г., 62 къщи са с констатация за неизпълнение на цялостния бизнес план, заяви още Порожанов. В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на къщите за гости. По  думите му едва след одит се пристъпва към връщане на суми, а самите одити са различни.

"Не мога да ви кажа колко са делата, трябва да направя справка в разплащателанат агенция", отговори министърът на въпроса колко са всъщност делата срещу нарушители.

На въпрос за добавената  стойност на проектите – нови работни места и развиване на туризма в региона Порожанов също не можа да отговори дали има проверки и какви са констатациите.

Министър Порожанов заяви, че би следвало чрез частен изпълнител да се пристъпи към продажба на имотите, при които са констатирани нарушения. Проблема според него е неизползването по предназначение, а всичко друго е изпълнено според изискванията и няма липса на контрол.

Относно къщата на Манолев, Порожанов каза, че не е проверявана, защото не е имало сигнал. Той не можа да отговори и на въпроса на колко къщи са правени проверки, но заяви, че такива се предприемат само след подеден сигнал.

За всеки един сигнал веднага се е образувала проверка, каза Порожанов. По думите му не е лесна проверката на всички къщи за гости, ще отнеме 2 или 3 месеца, смята Порожанов. Няма липса на контрол, категоричен беше той.


Във връзка с твърденията, че синът на министъра е участвал в проверки на ДФ "Земеделие" Порожанов заяви, че той не е бил в одитни екипи на европейски земеделски фондове и по нито един финансиран с фондове от ЕС проект не е участвал.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |