Богота увещава туристите да не хранят гълъбите по площадите

10.10.2018 15:29 0 | Прочетена (731)


В сияен неделен следобед група правителствени служители обикалят най-известния площад в Богота, облечен като гълъби, с картонени човки, покриващи носовете им, докато хиляди истински гълъби летят над главите им и акат върху величествените паметници. Тази потресаваща гледка е съвсем реална ситуация от последните дни. Целта на правителствените служители е да убедят туристите да не хранят големите ята гълъби, които се спускат всеки ден на площад Боливар – огромен площад от колониални времена, ограден от римокатолическа катедрала и елегантната сграда на Конгреса в Колумбия.

„Тук има прекалено много гълъби“, казва Морисио Кано, биолог, който ръководи групата на имитаторите на птици. „Храненето им е лошо и за хората, и за птиците“.

Богота не е първата столица, която се бори с прекомерния брой гълъби. Лондон от известно време се опитва да прогони нахалните птици с помощта на ястреби, а Париж използва методи за контрацепция за ограничаване на ятата. Правителството на Богота обаче е избрало друг подход. То се опитва да се бори с прекомерния брой гълъби чрез образователни кампании, които подтикват хората да не ги хранят.

Правителствените служители вярват, че ако хората спрат да хранят птиците, пернатите ще престанат да се концентрират по площадите, където техните изпражнения „поглъщат“ историческите сгради и скуплтури и излагат на риск здравето на хората.

„Ние не искаме да унищожим гълъбите“, казва Клара Сандовал, директор на отдела за защита на животните в Богота. „Но имаме нужда хората да им дадат възможност да се върнат към естественото си поведение“.

Проучване, проведено от градските биолози, е установило, че популацията на гълъбите на площада „се удвоява“ в събота и неделя, достигайки 3400 птици. Така е, защото броят на туристите, които посещават емблематичните места на площада, също се увеличава. „В някои райони (на площада) можете да преброите до 33 гълъби на квадратен метър“, казва Кано.

Но убеждаването на хората да не дават храна на птиците е доказано трудно. Храненето на гълъбите с царевица и заснемането им на площад Боливар е нещо като местна традиция от десетилетия. Тя се поддържа от уличните търговци, които продават малки торби с храна за гълъби за около 1 долар.

„Аз съм отгледала четири деца с тази работа“, казва Лили Портила, която от 25 години работи в търговския център на площада. „Гълъбите са тук отдавна, защо сега внезапно кметът идва да ни каже, че са мръсни?“

Правителството на Богота предлага на продавачи като Портила да работят на сергии в обществени сгради, за да могат да продават закуски, вместо да подпомагат храненето на гълъби от туристите. Също така властта предлага и курсове за умения за работа за децата на уличните продавачи, така че те да имат други възможности освен наследяването на бизнеса на родителите си. Не всички продавачи са съгласни на това. По-възрастните казват, че не им е време тепърва да правят промени в работата си. Склонни са да се откажат от продажбата на храна за гълъби, само ако правителството им гарантира доживотна пенсия.

Правителствените служители са категорични, че ако трябва, ще забранят продажбата на фураж на площада и по улиците, ако търговците не прекратят тази дейност. „Трябва да върнем на тези птици достойнството им“, казва Кано, биологът. „Тези гълъби трябва да се върнат в зелените площи, където могат да се хранят сами.“




 Източник: GreenTech.bg








Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |