Швейцарски фураж предизвиква по-малко газове у кравите

05.10.2018 11:46 0 | Прочетена (677)



Кравите изпускат газове повече, отколкото е нужно, казва една швейцарска фирма, която е разработила фураж, намаляващ емисиите на метан от добитъка. Това би трябвало да помогне в световната борба срещу глобалното затопляне.

Една крава произвежда еквивалента на около три тона въглероден диоксид годишно, твърди Agolin – фирма от базиран в Биери, близо до Лозана. Съоснователят и управляващ директор Кърт Шалер заяви пред Ройтерс, че новата, специална храна за крави може да намали газовете им с около 10%.

„Ние продаваме смеската за около 1 милион крави годишно … В ЕС има около 25-28 милиона крави, така че става дума за голям процент“, каза той. „Това представлява намаление на емисиите на CO2 с 300 000 тона.“

Организацията на обединените нации твърди, че животновъдството е отговорно за до 18% от парниковите газове, които допринасят за глобалното затопляне. Около една четвърт от този обем се дължи на метеоризма при едрия рогат добитък.

Неотдавна изследователи предложиха нова храна за крави, базирана на водорасли, която намалява газовете им. Agolin обаче не издава тайната си – на какви продукти се базира нейната смеска.

Полевите изпитания, според фирмата, показват, че продуктът помага и за увеличаване на добива на мляко и ефективността на фуражите. А това са предимства, които земеделските производители могат по-лесно да измерват, отколкото отделянето на газове у животните.

„Един земеделски стопанин няма да получи и стотинка, ако намали производството на метан“, каза техническият директор Беатрис Звейфел. „Това обаче започва да се променя малко по малко. Например в Калифорния земеделските стопани трябва да намалят производството на метан с 40%.“


Източник: GreenTech.bg





Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |