Откриха луна извън Слънчевата система

04.10.2018 11:42 0 | Прочетена (1071)



Астрономи съобщиха, че най-вероятно са идентифицирали първата луна извън Слънчевата система.

Става въпрос за голямо газообразно небесно тяло с размерите на Нептун, което не напомня другите луни и орбитира около по-масивна от Юпитер газообразна планета.

Откритието е изненадващо, но не защото показва, че луни съществуват другаде –  бе въпрос на време да бъде открита луна в друга звездна система. Впечатляващо е колко различна е тази луна в сравнение с известните на учените около 180 луни в Слънчевата система.  

"Тя е голяма и необикновена според стандартите на Слънчевата система", заяви астрономът Дейвид Кипинг от Колумбийския университет по повод новооткритата луна, известна като екзолуна, тъй като се намира извън пределите на Слънчевата система, предаде БТА.

Луните в Слънчевата система са скалисти или ледени обекти. Смята се, че новооткритата екзолуна и планетата, около която орбитира, са няколко пъти по-масивни от най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер. Екзолуната и нейната екзопланета са газообразни и сформират неочаквана двойка небесни тела. Намират се на 8000 светлинни години от Земята.

Наблюденията на Кипинг и съавтора на изследването Алекс Тийчи от Колумбийския университет са извършени с помощта на космическите телескопи "Хъбъл" и "Кеплер". Ще са нужни обаче допълнителни наблюдения с "Хъбъл" през месец май следващата година, за да се потвърди откритието.  

Екзолуната е значително по-масивна от най-голямата луна в Слънчевата система – Ганимед, която е с диаметър около 5260 км. Смята се, че екзолуната е с приблизително същите размери като тези на Нептун – най-малката от четирите газообразни планети в Слънчевата система. Диаметърът на Нептун е около 49 000 км. Екзолуната и нейната планета кръжат около звездата Кеплер-1625, чиято температура е сходна с тази на Слънцето.








Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |