ТОП 5 на откритията на космическия телескоп Спицър

28.08.2018 11:31 0 | Прочетена (1017)


Космическият телескоп Спицър е инфрачервена космическа обсерватория, чиято направа е струва 800 милиона долара, но бюджетът на НАСА одобрява изграждането му.

Мисията на космическия телескоп е да открие някои от най-големите мистерии на Вселената, приближавайки ни една идея по-близо до отговора на въпроса дали сме сами в Космоса.

От изстрелването си през 2003 година до сега Спицър е направил множество важни открития, а по-долу ние ще ви представим 5-те най-важни от тях.


5. Първата климатична карта на екзопланета

Космическият телескоп разполага с изключително чувствителни сензори, които улавят инфрачервена светлина и топлинни сигнали. През май 2009 г. учени, използващи данни от "Спицър", създават първата климатична карта на екзопланета - планета, която орбитира звезда, различна от Слънцето. Постижението е направено с екзопланетата газов гигант HD 189733b. Учените са установили, че на нея духат силни ветрове, а теченията в атмосферата имат различна температура, оформяща различни климатични зони.

4. Най-големият пръстен около Сатурн

Сатурн е известен със своите пръстени, но не всички са уловими за човешкото око. Спитцер открива, че най-големият пръстен на Сатурн е именно такъв - невидим. Той се намира на 6 милиона километра над повърхността на газовия гигант и е около 170 пъти по-широк от диаметъра на Сатурн и около 20 пъти по-дебел от диаметъра на планетата. Ако можехме да видим пръстена с очите ни, той би бил два пъти по-голям от пълната Луна в небето. Сравнително малкият брой частици в пръстена не отразява много видима светлина, особено предвид колко далеч е Сатурн от Слънцето, но чувствителните сензори на "Спицър" са успели да видят отблясъка им.

3. Първото "поемане на дъх" от атмосфера на екзопланета

Космическият телескоп Спицър е първият апарат, успял да разкрие какъв е молекулярният състав на планета, орбитираща около друга звезда. Проучени са били горещите газови гиганти HD 209458b и HD 189733b. Учените заявяват, че методът за директно изследване на атмосферата на екзопланети ще изпълни епохалната си мисия при следващото поколение космически телескопи, чрез които ще може да бъде проучвана атмосферата на планети, подобни на Земята.

2. Най-далечната планета

В повечето случаи, откритите екзопланети се намират сравнително близо до нас - особено предвид мащаба на галактиката ни. Мнозинството от откритите звездни системи се намира в радиус от 1000 светлинни години от Земята. "Спицър" обаче успява да открие планета, намираща се на 13 000 години от нас - в изключителна близост до ядрото на Млечния път.

1. Откриването на планетите около TRAPPIST-1

Космическият телескоп Спицър успя да открие не една, а цели 7, подобни на Земята планети, обикалящи около червеното джудже TRAPPIST-1. Учените са наблюдавали звездата в продължение на 500 часа, за да разберат точният брой на екзопланетите около нея, както и подробности за тях. Оказва се, че три от седемте планети орбитират в зоната, годна за живот. При наличието на атмосфера, температурата на тези три планети би варирала между −103°C и 57 °C. TRAPPIST-1 се намира на 39,46 светлинни години от Земята, като звездната система предстои да бъде проучена по-подробно, чрез новият космически телескоп "Джеймс Уеб", който НАСА ще изстреля в близкото бъдеще.
 

 Източник: Дир.бг.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |