70% по-малко дървета след ремонта на Граф Игнатиев

12.07.2018 09:32 0 | Прочетена (220)70% от дърветата ще бъдат изсечени след ремонта на столичната улица Граф Игнатиев.Това става ясно от инвестиционния план на проекта, цитиран от активисти на Гражданска инициатива „Зелени улици“, партия „Зелените” и Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, предаде Оффнюз.

Според съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов ставаме свидетели на унищожаването на зелените пространства докато текат ремонтните дейности.

Той отбелза, че дърветата в градската среда имат няколко важни значения. На първо място, те пречистват въздуха.

Именно заради смога в столицата държавата ни беше осъдена от Съда на ЕС, който ни задължи да предприемем мерки за подобряване на качеството на въздуха.

 "Въпреки това, много здрави дървета ще бъдат отсечени при ремонта", посочи още Сандов.

Дървесната растителност оказва също така влияние върху микроклимата на града. Това означава, че поддържа по-ниска температура на уличната настилка, тротоарите и дори сградите.

Дърветата около улиците помагат още за ограничаване на шума.

Борислав Сандов изрази предположение, че зрелите дървета се изсичат, за да бъдат засадени млади, защото има разсадници, които продават скъпо и биха се облагодетелствали.

Георг Тупарев от "Зелените" заяви, че в проекта за ремонтните дейности на улица Граф Игнатиев няма нищо модерно, напротив, в него лежи дълбок соц.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |