Гъбари продават новородена сърна за 5 лева в найлонов плик

11.06.2018 10:44 0 | Прочетена (195)

Гъбари се опитали да продадат новородена сърна, напъхана в найлонов плик, срещу 5 лева на пазар в София. За този фрапиращ случай алармира асоциация "Дивите животни", предаде Оффнюз.

На 5 юни двама мъже, продаващи гъби, предлагали на клиентите си и сърна, буквално на един ден, сложена в плик и с още незасъхнала пъпна връв.

"Искаш ли го и това за 5 лева?!", попитали продавачите. При вида на тази гледка купувачът им скочил на бой и взел сърната, за да я спаси. Успял да избяга, отървавайки се само с травма на китката.

Сърничката вече е спасена от "Дивите животни", които са ѝ дали името Нели. Трудно обаче ще бъде върната в гората при майка си, тъй като тези животни бързо се опитомяват и след това трудно се приспособяват в дивото. Бъдещето на Нели най-вероятно е в зоопарк или в развъдник, казаха за OFFNews от "Дивите животни".

Откриването на хората, отнели сърната от майката и опитали се да я продадат, би било трудно. След схватката те избягали, а от МВР подобен случай ще водят като разследване срещу "неизвестен извършител" и едва ли ще има успех.

От "Дивите животни" ни споделиха още, че този случай не е изолиран, а последните години са получавали няколко подобни сигнала. В различни села в дворовете имало малки сърни, които се продавали.

Имало е и случаи, в които хора откриват малко животно само в гората, смятайки, че е изоставено от майка си.

Затова от "Дивите животни" призовават: видите ли малко на диво животно, не го вземайте.

"Има тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато се хранят те наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката. Липсата на информираност не е обаче най-страшния проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен."

Асоциацията апелира, ако забележите малко сърне в двор или ви предложат за продажба или знаете че това се случва някъде и разполагате с конкретни факти, сигнализирайте Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове.Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |