Потулват скандала с умъртвените от БАБХ птици

Свързани новини

21.05.2018 09:59 0 | Прочетена (728)


Три месеца, след като Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) иззе и уби над 100 екзотични птици в нарушение на два закона и пренебрегвайки съдебно решение, стъкменото постфактум алиби, че е сторила това заради две проби с потвърден птичи грип не просто издиша, а защитата му се превърна във водевил.
На първо място стана ясно, че БАБХ не е изпълнила задължението си да информира Европейската комисия, въпреки че агенцията в официални отговори до Медияпул излъга, че това е сторено. В последствие обаче БАБХ се отказа тихомълком от тази версия и ... вече смята, че не е било нужно да комуникира случая с ЕК.
Освен това, колкото повече време минава, толкова повече институцията се оплита в данните си за точния брой на птиците, които е избила. Това е видно от поредица документи, които БАБХ е предоставила по реда на ЗДОИ. От тях така и не се разбира колко птици е иззела агенцията и колко е умъртвила. В различни документи, някои от които издавани в един и същи ден, бройката варира от 119 до 143. Няма отговор откъде идва разминаването, както и защо. А кой ще понесе отговорност за целия скандал, изглежда е въпрос без значение и за агенцията, и за министерството, което й е принципал.
Справка в деловодството на Административен съд - София сочи, че твърдението не отговаря на истината.Нарушенията обаче не спират дотук.
Ден след унищожаването на птиците и първоначално неотречената информация, че проби от тях не са вземани, БАБХ съобщи, че две птици са дали положителен тест за птичи грип.
За да се установи еднозначно вярно ли е това или не, Медияпул попита дали и кога БАБХ е изпълнила задължението си да уведоми европейските власти за двете проби за птичи грип, установени при конфискуваните от столичния зоопарк птици.
Съгласно ангажименти, поети от България и вписани в българското законодателство, в срок от 24 часа след установяване на птичи грип, българските власти трябва да информират държавите членки на Европейския съюз, Европейската комисия, както и Световната организация за здравеопазване на животните.
Официалният отговор на БАХБ гласи, че е изпълнила задължението си: "Европейската комисия и държавите членки са уведомени на заседанието на Постоянния комитет по здравеопазване на растенията и животните и безопасността на храните и фуражите, провело се от 28 февруари до 1 март 2018 г. в Брюксел".
Проверка в публикуваните от Европейската комисия документи фигурира само регистрирания случай на птичи грип от област Добрич, но не и този от София.
Това разминаване между документацията и официалните отговори очевидно не смущава МЗХ, защото обявената от министър Румен Порожанов проверка по случая завърши без да установи нарушенияСтранно е, че българските власти боравят толкова безотговорно с данни и факти, още повече когато според твърденията им става дума за опасен птичи грип.
Единственото ясно от историята с птиците е, че те са убити в нарушение на два закона и едно съдебно разпореждане. Всичко останало, включително това, което би трябвало да е безспорно- поне броя на животните, е стъкмистика. Последствия за БАБХ няма. Изглежда няма и да има.









Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |