Новите домове в Калифорния задължително със слънчеви панели

16.05.2018 10:53 0 | Прочетена (734)


Калифорния ще изисква да има слънчеви панели на всички нови домове и всички ниски жилищни сгради от 2020 г. Това е първото подобно задължение в щата и най-новатастъпка сред мерките на местната управа в посока ограничаване на емисиите на парникови газове.

“Възприемането на тези стандарти представлява огромен скок в държавните строителни стандарти”, каза Робърт Раймър, технически директор на Калифорнийската асоциация на строителната индустрия.

Новата регулация беше одобрена наред с нови норми за подобраяване на вентилацията и качеството на въздуха в помещенията. Оценката на индустрията сочи, че слънчевите панели ще увеличат строителните разходи за еднофамилни жилища с около 10 000 долара. Потребителите обаче ще получат тези пари обратно – заедно с още повече финанси – благодарение на спестената енергия.

Стъпката беше определена като “дръзка и визионерска” сред експертите. Тя тепърва трябва да получи окончателно одобрение от Комисията по сградни и строителни стандарти в щата. Тя обновява сградните норми, включително за енергийната ефективност, на всеки 3 години.

Представители на строителните групикомуналните дружества и производители на соларна техника изразиха подкрепата си за плана, за чието разработване те съдействаха в продължение на няколко години. Опозиция изцяло липсваше.

Експерти от строителния сектор коментираха, че промяната ще направи жилищата в Калифорния изключително скъпи. Те и сега са сред най-скъпите в САЩ, но след въвеждането в сила на регулацията стойността им щее непосилна, опасяват се специалисти.

Регламентът предвижда и изключения, когато поставянето на слънчеви панели е неосъществимо, като например при домовете, които попадат в сянка.

Инсталирането на батерии или изграждането на споделени генерации също са опции, предвидени в новата норма.




 Източник: GreenTech.bg



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |