Речните корита са задръстени с мокри кърпички, установиха британци

04.05.2018 11:10 0 | Прочетена (726)


Речните корита на Острова са задръстени от хигиенни мокри кърпички, установи лондонска екологична група. Тя е открила 1000-кратно увеличение на броя на мокрите кърпички, които се появяват из водните пътища. В коритото на Темза еколозите са установили концентрация от 5000 такива салфетки на площ от 116 квадратни метра. „Речното корито на Темза се променя. Мокрите кърпички се натрупват в речното корито и оказват влияние върху формата му“, каза Кърстен Даунър от Темза 21 – нестопанска организация, която работи за почистване на реките в страната. „Когато се приближиш, можеш да видиш, че бучките по дъното са съставени от мокри кърпички, смесени с клонки и кал“.

Индустрията на мократа кърпичка отдавна е отишла далеч отвъд бебешките кърпи – сега има „влажни кърпички“ за всичко, включително за домашни любимци и антималарийни кърпички. Очаква се тази индустрия да нарасне до обем от 4 милиарда долара до 2021 г.

Въпреки че много компании рекламират продуктите си като „годни за изхвърляне в тоалетната“, мокрите кърпички обикновено се изработват от памучни и пластмасови влакна. Това означава, че те определено не са биоразградими. Хората „не осъзнават, че не трябва да пускат влажните кърпи в тоалетната,“ казва Даунър.

Проучване в Обединеното кралство показа, че мокрите кърпички са особено коварни, когато става дума за запушване на канализацията. Според изследването, влажните кърпички са причина за 93% запушванията. „Искаме хората да осъзнаят, че това не се случва само на Темза, а на реките и каналите в цялата страна“, каза Даунър.

Източник: GreenTech.bg





Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |