Показаха първия “енергийно-позитивен” хотел в Арктическия кръг

28.02.2018 10:08 0 | Прочетена (793)

Проект за първия енергийно позитивен хотел в Арктическия кръг бе представен преди броени дни – невероятно предложение за зона, доминирана от “ледовити” температури. Разположен в подножието на Свартисен, втория по големина ледник в Норвегия, хотелът ще предлага панорамни 360-градусови гледки към фиорда и ще използва слънчеви панели, за да произвежда повече енергия, отколкото използва. Устойчивата сграда е разработка на Snøhetta, “Арктически приключения в Норвегия”, Asplan Viak и Skanska.

Разположен отчасти на брега в подножието на планината Алмлифйеллет, Сварт се разгръща към кристално чистите води на фиорда Холандсфьорден, където любителите на каяка могат да се налсаждават на плаване под кръговата сграда. Издигната над земята, дървената структура на хотела е замислена да наподобява местната традиционна архитектура, по-конкретно формата на A-образните конструкции, използвани за сушене на риба – локалните рибарски къщи “Рорбу”. Крайбрежна алея-палуба, вградена в дървената конструкция, ще служи като пешеходна пътека за гостите през лятото или като място за съхранение на лодки през зимата.

“Стрпоитеслтвото в такава деликатна среда носи ясни задължения по отношение опазването на природната красота и фауната и флората на мястото”, заяви основателят на Snøhetta Кетил Трайдел Тьорсен. “За нас беше от първостепенно значение да се измисли устойчива сграда, която да оставя минимален екологичен отпечатък върху тази красива северна природа. Изграждането на енергийно-позитивен хотел с ниска степен на въздействие е основен фактор за създаване на устойчива туристическа дестинация, съобразена с уникалните характеристики на терена, редките растителни видове, чистите води и синия лед на ледника Свартисен”.

Новият хотел ще има за цел да намали годишното си потребление на енергия с приблизително 85% в сравнение с еквивалентен хотел, изграден спореед съвременните строителни стандарти на Норвегия. Snøhetta се надява да намали въглеродния отпечатък на хотела, като обвие покрива със слънчеви панели, генериращи чиста енергия, и използвайки материали, създадени с ниско енергийно потребление – като например дървен материал – вместо енергоемки материали като стомана и бетон.

Източник: GreenTech.bg
Снимка: Snøhetta


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |