Бактерии преработват и оедряват златото

23.01.2018 10:22 0 | Прочетена (724)

    Геолози от Куинсланд, Австралия, са открили уникален вид бактерии, които могат да изкопават малки частици злато и да ги преработват и оедряват до твърди късчета. Откритието би могло да позволи на минно-добивните компании да преработват нежеланото (до този момент) злато от руди с ниска концентрация и да усъвършенстват начина, по който се рециклира електрониката.

„В електронните отпадъци има много злато“, казва акад. Франк Рейт от Университета в Аделаида. „Нуждаем се от техника без въздействие върху здравето, върху обществото или върху околната среда, за да [възстановяваме] благородните метали, които се намират в смартфоните и компютрите ни“. Текущите методи на рефциклиране обаче не са толкова устойчиви, колкото трябва да бъдат. Сега това може да се промени – ако златоядните бактерии се окажат ефективен и мащабируем „инструмент“.

Изхвърлените през 2016 г. електронните отпадъци са съдържали възстановими материали на стойност 84 млрд. долара. Това включва и злато на стойност 29 милиарда долара.

Рейт и неговият екип са устремени към решаването на този проблем, използвайки специалните бактерии, преработващи злато. „Работим с електронни отпадъци като изходна суровина и разработваме процес, който използва микробите като метод за пречистване на благородните метали от сместа с други метали, каквито се съдържат в старите дънни платки“, каза д-р Оли Кръш, стратегически директор на Mint – компания-партньор в проекта.

Бактериите действат чрез филтриране на другите метали. Те съединяват миниатюрните златни частици, зрънце по зрънце. Процесът на рециклиране на златото по този начин може да отнеме между 17 и 58 години, което в геоложкия свят е по-малко от миг. От гледна точка на човешкото потребление обаче този процес трябва да бъде ускорен, за да може да стане по-широко прилаган в целия свят.

Обещанието за улавяне и възстановяване на благородния метал, който иначе би бил изгубен, достатъчно примамливо.

Източник: Greentech.bg.







Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |