Сушата опустошава реколтата в Южна Европа

17.07.2017 10:32 0 | Прочетена (975)

Жестоката суша опустошава реколтата в страните от Южна Европа. Добивите на жито и маслини са нищожни, в животновъдните ферми отглежданите животни едва издържат горещините. В Италия фермерите са отчаяни. „Годината не е лоша, тя е катастрофална“, казват те.

Подобна суша не е имало през последните 20 години, казват някои земеделци. По-опитните са забелязали още през зимата, че ни чака тежка година – когато снеговете са малко, а пролетта – без дъжд, това обещава тежко лято, казват те. Загубите на реколта се изчисляват на 60 до 70 процента. Някои земеделци изобщо не я събират – казват, че приходите от добитото жито няма да стигнат дори само за заплатите на работниците, които биха прибирали зърното. В Испания също се очаква извънредно лоша житна реколта.

Значително ще спаднат и добивите на маслини. Плодовете на дръвчетата са дребни, сухи – дори е трудно да се познае, че са маслини. В Италия се очаква 60% по-малко реколта тази година.

Сушата коства на фермерите над 1 милиард евро, изчисляват земеделските и животновъдните съюзи и асоциации.

Добивите на ядки като например бадеми също ще са много слаби.

Мнозина фермери виждат засушаването и жегата като трайна тенденция. Това поставя под въпрос селското стопанство в региона като цяло. Фермерите са наясно, че могат да преживеят една година на лоша реколта, макар и трудно, но ако следващата е подобна, това ще означава наистина пълен срив на дейността им.

От друга страна климатолозите прогнозират, че горещите вълни и засушаванията ще стават все по-чести – заради породеното от човешката дейност изменение на климата на цялата планета.

Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |