Близо 1/5 от пчелните видове в САЩ са пред пълно изчезване

10.03.2017 10:32 0 | Прочетена (607)

Над 700 от около 4000 вида местни пчели в Северна Америка и Хавай са на ръба на пълно изчезване поради увеличеното използване на пестициди, което води до загуба на местообитания, според ново научно изследване.

Центърът за биологично разнообразие в свой нов доклад е стигнал до заключението, че от 1 437 местни вида пчели, за които е имало достатъчно данни за оценка, около 749 са критично намалели. Около 347 от видовете, които играят важна роля в областта на опрашването, са изключително застрашени от пълно изчезване, показва проучването.

„Това е тиха, но зашеметяваща криза, която се разгръща под носа ни, разкривайки неприемливо високата цена на нашето … пристрастяване към пестицидите и монокултурното земеделие,“ казва съавторът на доклада Келси Kopec в изявление.

Загубата на местообитания, заедно с интензивното използване на пестициди, изменението на климата и увеличаването на урбанизацията са основните причини за намаляването на пчелните популации, показва проучването. Неговите специалисти са анализирали над 1100 вида пчели. За видовете, за които няма достатъчно данни, също са предполага, че са изложени на риск от изчезване.

Пчелите предоставят една от най-скъпите екосистемни услуги в света: опрашването. Тази тяхна работа се оценява на около 3 милиарда долара годишно само за САЩ.

Почти 90 процента от дивите растения в света зависят от опрашването от насекоми, казват от центъра. „Ако не действаме сега, за да спасим тези забележителни същества, нашият свят ще бъде … едном ного самотно място“, намекват учените.

Източник:  Greentech.bg.









 








Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |