Ароматните градини – екологичен град-ферма с устойчиви къщи в Китай

22.02.2017 10:28 0 | Прочетена (767)

Гъсто населените градски центрове са откъснати от змята и фермите, откъдето идва храната им. С течение на времето става така, че подрастващите нямат представа откъде идва това, което ядат. Проблемът е във фокуса на новия проект на зеления архитект Винсент Калебо – „Ароматните градини“. Това е проект за футуристичен град-ферма, предназначена за Кунминг, Китай. Градчето ще се състои от 45 енергийно позитивни къщи, разположени сред огромна общностна градина със земеделски култури и овощни дръвчвета. Проектът предвижда модерни технологични системи за устойчиво развитие, като например автоматично регулиране на температурата в синхрон с дневния път на слънцето и неговата интензивност, кактои силата на вятъра, наред с интелигентна енергийна мрежа. Градчето бщеава за своите жители много чист въздух, зелени площи, вкусни и екологични хранителни продукти.

Проектът се основава на идеята за начин на живот, отговорен към природата, съчетан с устойчиви иновации, които да позволят естественото развитие на биологичното разнообразие и забавяне на масовото обезлюдяване на Китай, типично за последното десетилетие. „Ароматните градини“ е прототипно селище, който съчетава всички удобства на града с предимствата на живота в провинцията.
Оборудвани с интелигентни системи за сградна автоматизация, вилите в селото ще бъдат свързани чрез интелигентна електрическа мрежа. Тя ще преразпределя излишната енергия, добита чрез фотоволтаици и вятърни турбини. Електрическите превозни средства – характерни за селото – ще бъдат използвани не само за транспорт, но и като буфер за съхранение на електричество.

Разработката на обекта предвижда фино интегриране на устройствения план на селището с ендемичните екосистеми е региона.
Предвижда се вилите да произвеждат повече енергия, отколкото консумират, благодарение на пасивните устойчиви стратегии при изграждането им. Солидна изолация и тройни стъклопакети ще са част от функциите за енергийна ефективност, които ще намаляват нуждата от охлаждане и отопление на домовете.

Вилите са разделени в три типологии: вила „Мобиус“, вила „Планинска“ и вила „Черупка“.

„Мобиус“ е вила със зелен покрив, с формата на лентова структура, със спални, бани, офиси, библиотеки и игрални зали. „Планинската“ вила прилича на гигантско китайско ветрило, проектирано да следва пътя на слънцето. Фотоволтаично соларизирани стъклени панели, пълни с водорасли, ще служат за производство на био-водород. Вторичната външна обвивка на сградата, направена от многслойна дървесина, ще служи като голям ветробран. Вилата „Черупка“ пък ще седи върху шест стоманени колони и ще поддържа вятърни турбини. Оформена като конична китайска шапка, сградата ще предлага панорамна гледка към цялата овощна градина.

Източник: Greentech.bg.




Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |