Плаващ изкуствен риф съживява занемарени морски местообитания

18.01.2017 10:21 0 | Прочетена (581)

Плаващ изкуствен риф може да съживи морските региони, които са занемарени и загубили своето биологично разнообразие заради човешката дейност, главно поради замърсяването. Рифът има цилиндрична форма и с конструкцията си леко наподобява „кулата в Пиза“. Наред със съживяването на морските екосистеми той може да бъде устойчив източник на препитание за крайморските общности.

Изкуственият риф „Пиза“ е разработка на българския екип „Sea Harmony”. Той бе отличен в българското издание на конкурса за иновативни проекти „Chivas The Venure” и ще представи страната ни в глобалното издание на едноименния конкурс през юли в Лос Анджелис. Там той ще съперничи на иновативни проекти от още 31 страни. Наградният фонд е 1 милион долара.

Огнян Димитров (дясно) от екипа на Sea Harmony прие отличието за проект-победител в българското издание на конкурса “Chivas The Venture”. Екипът ще представи разработката си през юли в Лос Анджелис, където ще се бори за част от общо 1 милион долара награден фонд.

Изкуственият риф „Пиза“ представлява многоетажна подводна къща, даваща повърхност и многокамерно пространство за самозаселване по естествен път на миди и други морски обитатели, казват „Sea Harmony”. Подводният дом има вид на решетъчна конструкция с диаметър 3,30 м и височина 12,5 м. Той е плаващ и се прикрепва в крайбрежните води с помощта на 5-тонна бетонна котва. По този начин плаващият изкуствен риф може да се разположи в крайбрежните води, на 4-5 метра под спокойната водна повърхност и няколко метра над дъното.

Концепцията за изкуствените подводни рифове не е нова, но именно плаващият характер на „Пиза“ е това, което го отличава от всички останали проекти за изкуствени рифове, реализирани досега по света. Този подход осигурява устойчивост, която останалите изкуствени рифове нямат, казват „Sea Harmony”.

Мидите са най-масовият и най-желан обитател на подводния изкуствен риф. Тъй като мидите се хранят основно с планктон, те представляват важнен консуматор на свръх-изобилието от микроводорасли и по този начин играят важна роля за пречистването на водата. Това е особено важно за моретата, тъй като големите количества планктон могат да задушат дънните екосистеми. От своя страна свръх-изобилието от микроводорасли е резултат от замърсяването на водите в резултат на човешката дейност. Така на практика изкуственият риф се явява решение за справяне с последиците от замърсяването на моретата.

Заселването на мидите в плаващата подводна кула създава предпоставка за заселването и на други видове като например рапани, риби и др. Особено важни са подобни рифове за малките, новоизлюпени рибки, които се нуждаят от убежище, за да се скрият от хищници. В този смисъл рифовете са ценни за биологичното разнообразие и баланса на морската екосистема. Изкуственият риф на практика създава подводен „оазис“ на морския живот, казват от екипа-разработчик на системата.

Наред с прочистването на водата от планктона обаче мидите могат да представляват и поминък за крайморските общности. Отглеждането на мекотелите може да бъде бизнес за местните хора. И точно тук идва другото голямо предимство на плаващата конструкция, според „Sea Harmony” – благодарение на това, че се държи като поплавък, а не е твърдо фиксиран, рифът е по-устойчив от традиционните мидени ферми, които са статични и понасят огромни щети при връхлитането на морска буря или при силно застудяване.
Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |