Фотоволтаични модули от перовскит достигат 10% ефективност

19.05.2016 10:26 0 | Прочетена (854)

        Solliance демонстрира рекордна ефективност на преобразуването на слънчевата светлина от 10% при перовскитни тънкослойни фотоволтаични модули. Ефективността е измерена при модул с площ 168 квадратни сантиметра, съобщава Greentech.bg. Двадесет и пет клетки са били свързани чрез оптимизирана P1, P2, P3 технология за взаимно свързване, поясняват от Solliance. PV модулът е реализиран чрез стъклена подложкас размер 6×6 инча, използвайки технология за нанасяне на боя, която лесно може да се разгърне до индустриален мащаб, в комбинация с лазерно моделиране. Накрая PV модулът е „пакетиран“ чрез прилагане на гъвкаво покритие с помощта на процес за ламиниране.

  Резултатът демонстрира възможността за скалиране на новата тънкослойна PV технология. С изключение на електродите, използвани в момента, всички слоеве могат да бъдат преработени в атмосферна среда и при температури под 120 градуса Целзий. Това означава ниски производствени разходи за младата PV технология. Самата технология на нанасяне на фотоволтаичния материал е лесна за възпроизвеждане в промишлен мащаб, чрез съществуващите технологии за валцуване. Последното дава възможност за създаване на производство на големи обеми в бъдеще.

   Едновременно с това от Solliance посочиха, че в съвсем скоро време ще могат да покажат перовскитна соларна клетка с ефективност от 15 процента, отново използвайки евтини материали и процеси.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |