Все повече щъркели не отлитат на юг, прекарват зимата по сметищата

27.01.2016 10:45 0 | Прочетена (763)

Някои бели щъркели са решили да прекарат зимата из европейските сметища, хранейки се с отпадъци, вместо да направят обичайното изтощително пътуване на юг до Сахара, твърдят учени, пише Greentech.bg. Примамливото влияние на депата за боклук е нов знак за това как човекът изменя природата. Влиянието на хората, вариращо от изменението на климата до замърсяването, нарушава миграционни пътища на всякакви животни – от костенурки до слоновете, коментираха учените.

Проследяването на младите бели щъркели в страни от Испания до Узбекистан е установило, че някои от птиците от Германия, например, са останали да прекарат зимата в депата на Мароко, вместо да завършат традиционния миграционен път на юг до Суб-сахарска Африка. Някои възрастни птици пък са решили да прекарат зимата в Испания или дори далеч на север из скандинавските територии. „Щъркелите използват по-малко енергия и изглежда, че те се възползват“ от отказа си от миграцията“, коментира водещият автор на проучването Андреа Флак от Института по орнитология Макс Планк. Констатациите са публикувани в списание Science Advances.

В Узбекистан лесно достъпната храна от изкуствените рибовъдни стопанства също е накарала някои птици да останат на място през зимата, вместо да летят на юг до Пакистан и Афганистан, съобщиха учените. Те са проследили млади птици, родени в страни, сред които Армения, Гърция, Полша, Русия, Испания, Германия, както и Тунис и Узбекистан. Това е направено чрез монтиране на устройства за сателитно проследяване. По-голямата част от наблюдаваните птици са се спрели в Африка през зимата.

Много други мигриращи видове се сблъскват с проблеми, породени от човешката дейност, като язовири, пътища, горски сечища и вятърни турбини, които могат да убиват птиците по време на полета им. „Цял набор от въздействия притеснява процеса на миграцията“, заяви Жан-Кристоф Вие от Международния съюз за защита на природата.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |