Пеперуда с прозрачни крила "подсказва" как да се развие соларната енергетика

02.10.2015 12:08 0 | Прочетена (5423)

Пеперудата „Greta oto“, известна още като „пеперудата със стъклени крила“, действително има прозрачни крила – човек може да вижда през тях, съобщава Greentech.bg. В действителност „първоначалната пречка пред прозрачността“ е разсейването на светлината, според авторите на книга за „Greta Oto“.

Светлината се отразява и разсейва, когато достига повърхността на слънчевите панели, както става и с компютърните екрани, фасадите на сгради и много други повърхности. В повечето случаи ние регистрираме това във вид на досадни отблясъци. Нерядко те дразнят очите ни. Но отразената от соларните панели слънчева светлина би могла да е една нова възможност за добив на енергия.

Ето тук идва ролята на пеперудата. Ученият от MIT Ал Обейди казва, че вдъхновението за откритието дошло от един прост въпрос: „Как в природата са решени тези проблеми?“ Защото, казва Ал Обейди, природата обикновено има доста интересни и ефективни решения .

Екипът решил да имитира стълбчетата, които покриват крилата на пеперудата, с помощта на „прост, евтин и мащабируем“ процес, който включва полагането на оксид, маскирането му и отмиването на частици от материала. Този процес се използва и в производството на електроника, която използваме в ежедневието си. А това означава, че откритието може да помогне за създаването на икономически ефективно решение за покритие за слънчеви панели, без да са необходими много време или инвестиции.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |