„Жаден“ бетон поглъща 3330 литра вода на минута

01.10.2015 11:51 0 | Прочетена (5416)

Бетонът не се радва на добро отношение от еколозите заради високия си въглероден отпечатък, но една нова технология може да промени отношението ни към този материал, съобщава Greentech.bg. Докато глобалните температури продължават да се увеличават на все повече места по света се случват рекордни валежи, които предизвикват наводнения и създават хаос. Увеличаването на случаите на проливни дъждове, все по-яростните крайбрежни бури, както и вълни-цунами причиняват много щети и нерядко – голям брой човешки жертви. Още по-лошото е, че прогнозите за следващите години са още по-мрачни.

Нов ултра-порест бетон може да помогне за намаляването на щетите по време на наводнения чрез абсорбиране на 3330 литра вода само за една минута. Градските инженери рядко се сещат за бетон, когато мислят за управлението на дъждовните води, но този нов вид „жаден“ бетон може да ги накара да преосмислят своите бъдещи стратегии.

Базираната във Великобритания Tarmac, която разработва високотехнологичния бетон, наречен Topmix Permeable, твърди, че водата се процежда през пропусклив повърхностен слой, съставен от едни камъни, преди да се отцеди към порестата основа от чакъл, разположена отдолу. Водата, поета от повърхността на улицата – около 3330 литра на минута – се изпраща под земята през долните слоеве на бетона, действайки като резервоар. Оттам насетне отдолу може да има дренажна система, която да улови водата за употреба за напояване или дори за пречистване и използване като питейна вода, за басейни, за пожарогасене или каквито и да е други приложения на дъждовната вода.

По същество, улиците с настилка от „жадния“ бетон биха помогнали за намаляване на хлъзгавите локви, оттам – на намокрените крачоли и обувки, а също така и на катастрофите по улиците. Това е немалко подобрение, особено в пренаселените градски райони с тежък пешеходен и автомобилен трафик. Най-важното обаче е, че този „жаден“ бетон ще има значително влияние по време на проливни дъждове и наводнения, давайки на хората повече време да се евакуират.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |