55 мъртви делфини по Южното Черноморие само за година

04.09.2015 14:29 0 | Прочетена (884)

От началото на годината до момента по Южното Черноморие – от Бяла до Царево, са открити 55 мъртви делфини, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас пред Kmeta.bg

„Броят им е не по-голям в сравнение с предходни години. За 2014 г. те са били 19, за 2013 г. - 37, а за 2012 г. – 74 броя.”, коментират от Регионалната инспекция.

От там уточняват, че всички намерени мъртви делфини са били в напреднал стадий на разлагане или мумифицирани и не са могли да бъдат изследвани.

Експертите обясняват, че причина за смъртта при делфините могат да са заболявания с гъбичен, вирусен, бактериален или паразитен произход, както и естествена смърт. Често смъртността при бозайниците в Черно и Средиземно море е в резултат от неволно заплитане в рибарските мрежи.



Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри“. Изключения от забраните се допуска с писмено разрешение от министъра на околната среда и водите или оправомощен от него зам.-министър.


„При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс. Наказанията за лице, „което противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни” са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв.”, уточняват от РИОСВ-Бургас.


При случаи с намерени мъртви делфини РИОСВ имат задължение да констатират вида и състоянието на намерените екземпляри и да информират Министерството на околната среда и водите. „Самото Министерство води статистика – своеобразен мониторинг на защитените морски бозайници. Целта е поддържането на Националната мрежа за изхвърлени на брега и/или уловени в рибарски мрежи делфини.”, казват още от Регионалната екоинспекция.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |