Прототипен инкубатор превръща пластмасови отпадъци в ядливи гъби

Свързани новини

15.12.2014 13:32 0 | Прочетена (15969)

Невероятните свойства на гъбите са многобройни: те могат да „санират“ замърсени почви, да смазват верижни триони, да действат като лекарство, да ядат полиуретан и памперси – и, разбира се, някои сортове са доста вкусни за хапване.

Австрийският дизайнер Катарина Унгер е обединила усилията си с Юлия Кайзингер и Университета в Утрехт, за да се разработи „мутариум“ за гъби. Прототипът служи за култивиране на ядливи гъби, които разграждат пластмасови отпадъци, докато растат, предава грийнтех.

Икубаторът е оборудван с гнезда, в които има агар. Там гъбичните спори се вкарват с пипета, за да започнат да се хранят с пластмасовите отпадъци и порастват върху подложката от агар. Идеята е да се експериментира отглеждането на храна върху основа от токсични отпадъци, обясняват дизайнерите.

„Гъбеният мутариум е прототип, в който се отглежда годна за гъбична биомаса, основно мицел, в качестовот й на нов хранителен продукт. Гъбичките се отглеждат върху специално разработени основи от агар, които дизайнерите наричат “ФУ”. Агарът е желатин на растителна основа, който се добива от водорасли, и смесен с нишесте и захар той се явява хранителна добавка за гъбите. Основите „ФУ“ се запълват с пластмаса. След това се добавят гъбите, които усвояват пластмасата и надрастват своя субстрат. Формата на “ФУ” е проектирана така, че да съдържа пластмасата в себе си и да предложи на гъбите много повърхност, по която да растат.“

Използват са два вида ядливи гъби: „стриди“ (Pleurotus Ostreatus) и „хриле“ (Schizophyllum Commune) гъби. Гъбичните култури се съхраняват в течен резервоар за съхранение (в ляво), след което се вкарват с пипета в инкубационото пространство (дясно), в гнездата „ФУ“. В тях се слагат и парчетата пластмасов материал, с който мицелът може да се храни.

Под инкубационната камера има друга, където пластмасата се стерилизира с помощта на ултравиолетова светлина.

Според Унгер, целият процес на смилане на пластмасата от гъбите трае няколко месеца, но екипът се надява да го ускори чрез следващите опити да го оптимизира.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |