Жители на смолянски квартал протестират срещу ТЕЦ с биомаса

Свързани новини

09.10.2014 16:49 0 | Прочетена (17967)

Жители на смолянския квартал „Устово" заплашват с гражданско неподчинение, ако не се гарантира екологичната безопасност на района при планираното изграждане на ТЕЦ с биомаса, съобщи „Хоризонт".

Има ли някой, който да каже: "Обектът е чист. Обектът няма да замърсява" и да знаем след това да търсим него, ако ни излъже, заяви председателят на инициативния комитет доцент Христо Гиневски.

Регионалната инспекция по околна среда и води е спазила цялата процедура по провеждане на Оценката за въздействие върху околната среда относно инвестиционното намерение, заяви директорът Ема Енева.

Ако те правят нарушения, ако замърсяват околната среда, ако по някакъв начин нарушават компонентите на околната среда, ние ще ги проверяваме, ще ги глобяваме и ще ги затворим при първия случай, при който те нарушават нещо. Но не можем на ниво инвестиционно намерение, посочи Енева.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева е получила в края на юли направената от пловдивска фирма оценка за риска на здравето. Да препратим за становище тази оценка на здравния риск към Министерството на здравеопазването, коментира Кубатева.

Областният управител Димитър Кръстанов ще сигнализира заинтересованите министерства. По думите му трябва да има да има гаранцията, че животът и здравето на хората в квартала са защитени.

Жителите на „Устово" са категорични, че ще стигнат докрай. Затова има гражданско общество, няма да бъдем примирими нито към закони, нито към нормативи, а с гражданско неподчинение ще извоюваме правото да бъдем защитени, заявяват протестиращите.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |