Пестицидите тровят и водните организми

Свързани новини

15.09.2014 11:38 0 | Прочетена (12567)

Делът на градските водни пътища в САЩ с потенциално тревожни нива на съдържание на пестициди е нараснал до 90 процента. Това сочат данните от 20-годишно проучване, публикувано в края на миналата седмица.

Част от всичките 220 милиона килограма пестициди, използвани ежегодно в Съединените щати, вече са концентрирани в нива, които представляват опасност за рибите и водните насекоми, според доклад на Геоложката служба на САЩ за пестицидите, анализиращ периода 1992-2011 г. Нивата рядко надхвърлят „човешките стандарти“ за безопасност за здравето.

90% от градските потоци имат един или повече случаи на превишение на нормите за съдържание на пестициди, определени от Агенцията за опазване на околната среда за водните басейни. В десетилетието 1992-2001 г. този процент е бил по-малък – 53%.

Увеличеното използване в градовете на препаратите фипронил и дихлорфос е основната причина все повече градски потоци да съдържат пестициди, чиито концентрации превишават пределно допустимите от АЗОС, посочва Уесли Стоун, хидролог в Геоложката служба и водещ автор на изследването.

Потенциалните вреди за водните организми обаче най-вероятно са подценени, тъй като липсата на достатъчно ресурси означава, че изследователите биха могли да наблюдават по-малко от половината от всичките над 400 вида пестициди, използвани в селското стопанство всяка година.

Новите данни идват на бял сват на фона на повишената обществена тревога сред екологични и потребителски групи, свързани със замърсяването на питейната вода от селскостопански химикали.

Междувременно в сряда коалиция от здравни и екологични групи даде на съд АЗОС, натоявайки федералният съд да забрани използването на хлорпирифос – пестицид, който може да наруши развитието на мозъка. Обвинението твърди, че хората могат да го погълнат чрез пиенето на питейна вода.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |