Метод с ултразвук ще гони делфините от рибарските мрежи по Черноморието

Свързани новини

01.07.2014 11:45 0 | Прочетена (14292)

По българското Черноморие започва проект за предотвратяване на щетите върху рибарските мрежи, причинени от делфини. Това ще става чрез съоръжения за защита на мрежите със съвременните технически средства, които са широко използвани по света. Те функционират с ултразвук, който държи настрана морските бозайници от рибарските съоръжения. В същото време съоръжението е безвредно за животните, предава дневник.

Проектът ще се реализира от Сдружение за дива природа ,,Балкани" и е пилотен за страната ни. Резултатите от него ще покажат доколко методът за защита и превенция е подходящ за българското крайбрежие.

В края на тази година (2014 г.) експертите на сдружението ще подготвят препоръки за прилагането на метода в бъдеще. Дейностите са в съответствие с изискванията на Регламент 812/2004 на ЕС, в който се насърчава пробното въвеждане и проучване въздействието на тези устройства в страните членки на Европейския съюз.

Взаимодействието на китоподобните бозайници и по-конкретно делфините с рибарството е проблем, който съществува на световно ниво. От една страна китоподобните ядат рибата и намаляват улова на рибарите, понякога увреждат и риболовните им съоръжения. Това има отрицателни последици за рибарите и създава негативно отношение към делфините и другите китоподобни бозайници.

От друга страна, в мрежите редовно се заплитат делфини и други видове, забранени за улов, което е сериозен международен екологичен, социален и икономически проблем. Според международни изследвания годишно над 300 хиляди кита, делфини и морски свине (китоподобни) инцидентно се заплитат и давят в рибарски мрежи.

От 2007 г. насам конфликтът между рибари и делфини в Черно море се обостря значително, като местните предприемат мерки без експертна оценка, които впоследствие се доказват като неефективни. Следват негативи както за морския риболов в страната, така и за състоянието на биоразнообразието в Конфликтът се задълбочава, тъй като не се предприемат координирани действия за предотвратяването или смекчаване на последствията.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |