Соларни клетки с ръст от 25% в ефективността на преобразуване на светлината в ток

Свързани новини

20.06.2014 15:15 0 | Прочетена (7724)

Нов дизайн на соларни клетки на силиконова основа доведе до „счупването“ на рекордите при ефективността на фотоволтаичните клетки- при това не от една, а от три компании. По време на Конференцията за специалисти по фотоволтаика IEEE в Денвър, Panasonic, Sharp и SunPower представиха нови модели, които надминават досегашните представи за ефективност. Пробивът обещава ускоряване на конкуренцията в търговската „война“ срещу изкопаемите горива, предава грийнтех.бг.

Главната разлика в новия дизайн изглежда проста: при традиционните силициеви соларни клетки положителните контакти са върху по лицето на панела, което ефективно „засенчва“ части на панела. Това намалява ефективността на устройството като цяло. Чрез прехвърляне на положителните контакти на обратната страна на панела, където се намират отрицателните контакти, новият дизайн решава проблема със засенчването.

И трите компании са регистрирали ефективност от над 25% при преобразуването на слънчевата енергия в ток. Макар че на хартия тези цифри не изглеждат кой знае какво, те все пак са значително постижение по отношение на крайната изходна мощност на устройствата. Професор Мартин Грийн от Университета на Нов Южен Уелс, проектирал предишната клетка-рекордьор, посочва, че новите проекти използват по-скъп, висококачествен силициев кристал, което спомага за подобрението.

Новите прототипи все още са далеч от готови за комерсиално производство, но и обещават по-нататъшни подобрения на ефективността, което пък може да намали крайната цена за потребителя.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |