ЕС финансира 16 ВЕИ проекта в Африка за 95 млн. евро

Свързани новини

06.06.2014 13:36 0 | Прочетена (778)

16 енергийни проекта за възожбновяема енергия на обща стойност 95 милиона евро ще бъдат финансирани от ЕС по програма за за електрификация на бедни селски райони. Очаква се новите проекти да осигурят достъп до енергия за повече от 2 милиона души, предава грийнтех.бг.

Проектите включват водна, вятърна, слънчева енергия и проекти за биомаса. Те ще бъдат разположени в девет африкански страни.

Проектите ще са насочени към енергийни предизвикателства в селските райони и са част от програма на ес за подобряването на достъпа до съвременни, достъпни и устойчиви енергийни услуги за бедните селски райони чрез насърчаване на възобновяемите енергийни източници и мерките за енергийна ефективност на сградите.

С има за цел да разпредели повече от 3 милиарда еро безвъзмездни средства във финансовия период 2014-2020 г. за подкрепа за устойчиви енергийни проекти в около 30 страни, които виждат енергетиката като ключов сектор за развитие. Това ще доведе от своя страна до 15-30 милиарда евро заеми и капиталови инвестиции, като по този начин ще даде възможност за отстраняване на пропуските в проектите за енергийна инфраструктура и за захранване с чиса енергия на фирми, училища, домове и болници.

Чрез механизми за съфинансиране на финансовата подкрепа тези 95 милиона евро се очаква да се превърнат в проекти на стойност над 155 милиона евро. Предвижданията са, че това ще осигури екологично електричество за повече от 2 милиона души в Африка – в селските райони.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |