Електронните отпадъци ще се увеличат с 33% до 2017 г.

Свързани новини

17.12.2013 14:11 0 | Прочетена (1319)

Светът изхвърля на боклука все повече електроника, предаде Дневник.  До 2017 г. електронните отпадъци ще се увеличат с 33%, което може да се окаже проблем, посочва проучване на Организацията на обединените нации, направено съвместно с няколко правителства, научни организации и фондации.

Проучването прогнозира, че през 2017 г. всяка година човечеството ще изхвърля електроника, която ще тежи почти колкото двеста небостъргача като Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк. Под "електроника" проучването приема всякакви устройства, включително бяла техника.

Това е първото подробно проучване на този тип отпадъци. Досега всяка страна имаше различно разбиране за класификацията им и това доведе до неясни и объркващи данни. Сега всичко е проверено под общи критерии и е създадена карта на тяхното разпространение по света.

Картата включва информация от 184 държави. От тях става ясно, че през миналата година светът е произвел близо 49 млн. тона отпадъци от електроника. Това означава средно по 20 кг за всеки жител на планетата.

Китай и САЩ са най-големите "производители" на електронни отпадъци. Щатите са първенци с 9.4 млн. тона генерирани електронни отпадъци за миналата година. Китай пък е изхвърлил техника, тежаща общо 7.3 млн. тона.

Европейският съюз пък е сред водещите по рециклиране на електроника. САЩ имат подобни програми в едва 25 щата, като те рециклират средно около 2.5 кг на човек на година, като тенденцията е за бързо повишаване.

Това е наложително, тъй като рязкото увеличение на електронните отпадъци през следващите пет години може да се окаже проблем. Голямото разнообразие от използвани в устройствата материали усложнява рециклирането им, но и представлява ценен ресурс. Основната надежда на създателите на проучването е, че резултатите от него ще дадат насоки на регулаторите какви мерки трябва да се вземат, за да може проблемът да бъде избегнат.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |